KOERSbus

In het zog van Cipollini

3min leestijd   door Wannes Braems & Dries De Zaeytijd op 16 juli 2021
De Limburgse gemeente Heusden-Zolder was al twee keer gaststad voor het WK. In 1969 werd de Nederlander Harm Ottenbros de onverwachte winnaar; in 2002 loste de Italiaanse spurtbom Mario Cipollini de verwachtingen in. Bij de vrouwen was de Zweedse Susanne Ljungskog de beste. Wij hielden met KOERSbus halt aan de rand van het parcours van toen: het racecircuit van Zolder.

Marc Wauters

Anno 2021 zijn op het eerste zicht nog maar weinig sporen van beide WK’s te vinden. Maar de wielersport is wel flink vertegenwoordigd op het domein. Het BMX-terrein spring het meest in het oog. “Van op een startheuvel die een hellingsgraad heeft van 35° starten hier tijdens een wedstrijd telkens 8 BMX’ers tegelijk. Het parcours van ruim 300 meter bestaat uit diverse heuveltjes en bochten. BMX’ers doen er om en bij de 40 à 45 seconden over om de finish te bereiken. Ik kan je verzekeren dat je na afloop verzuurd bent tot achter je oren,” vertelt verantwoordelijke Marc Wauters. De ex-prof is al verschillende jaren boegbeeld van de Vlaamse Wielerschool in Limburg: “Wij brengen jonge kinderen tussen 5 en 17 jaar op een verantwoorde manier en met de nodige begeleiding diverse kneepjes van het wielervak bij.”

Mario Cipollini

Op 15 juli 2021 mag Wauters zijn oud-collega Johan Museeuw verwelkomen. De wereldkampioen van 1996 is vandaag in Zolder te gast in het kader van opnames door productiehuis Lonely Alien, dat een reportagereeks over het wereldkampioenschap wielrennen maakt. Museeuw maakt van de gelegenheid gebruik om even te facetimen met Mario Cipollini, die hier op en rond het autocircuit in 2002 wereldkampioen werd. Tussen 12u en 13u kunnen we zelf kennismaken met de omloop van toen (en van ’69). De organisatie geeft naar aanleiding van de komst van KOERSbus de baan een uur vrij aan fietsers. De opkomst is evenwel mager. De overvloedige regenval is daar niet vreemd aan. Wij wagen onze kans en rijden in het zog van Marc Wauters, Johan Museeuw en KOERSbuschauffeur Peter Farazijn enkele rondjes op het circuit. Een Limburgs gezin fietst even met ons mee – één van de dochters beleeft de tijd van haar leven en geeft zowaar het trio oud-profrenners even het nakijken.

De Leeuw eert Super Mario.

Klaar voor een nieuwe generatie wereldkampioenen!

Tom Boonen

Ook de opkomst aan de bus is niet zoals verwacht – de regen blijft gestaag op het dak van de bus roffelen. Een grote groep jongeren die deelnemen aan een plaatselijk racekamp komt even piepen op de bus. Een verrassend groot aantal onder hen blijkt nog vertrouwd te zijn met namen als Johan Museeuw en Tom Boonen. Kort nadat de groep de bus heeft verlaten – toeval bestaat niet – dient een fraaie bolide zich aan bij de slagbomen bij het onthaal, pal tegenover de plaats waar KOERSbus geparkeerd staat. Aan het stuur zit niemand minder dan… Tom Boonen, die zich opmaakt voor enkele trainingsuurtjes op het circuit. De sympathieke Kempenaar parkeert zijn bolide even verderop en neemt ruimschoots de tijd om de bus te bezoeken. Bij het zien van de tijdritfiets van ex-ploegmaat Tony Martin, die steevast koerste met stukjes schuurpapier op zijn zadel en op zijn stuur, geeft Boonen mee dat ook hij en andere ploegmaats dat wel deden. En het herdenkingsshirt in de bus dat refereert aan de eerste WK-titel ploegentijdrijden van Quick-Step in 2012 (Valkenburg) blijkt zeldzaam te zijn: “Enkel voor de staff en de renners zelf werd zo’n shirt na afloop gemaakt,” laat Boonen weten. Dankzij ploegbaas Patrick Lefevere belandde een exemplaar recent in de collectie van KOERS.

serviceKoers

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.