3min leestijd   door Wannes Braems & Jordi De Koninck op 16 juli 2021
KOERSbus is de grens overgestoken. Het museum op wielen heeft halt gehouden in Valkenburg. De stad in Nederlands Limburg is onlosmakelijk verbonden met het WK wielrennen, want al vijf keer vond de grootste eendagswedstrijd plaats op en rond de mythische Cauberg in hartje Valkenburg.

We parkeren KOERSbus op Kasteeldomein Landal bovenop de Cauberg op enkele honderden meters van de aankomst van de Amstel Gold Race. Ondanks het noodweer dat Valkenburg keihard getroffen heeft, zijn er toch enkele vakantiegangers die eens komen piepen. Vooral de fiets van de Nederlandse Annemiek Van Vleuten, de wereldkampioene van 2019, springt er voor hen bovenuit. Ook een Belgisch koppel uit West-Vlaanderen dat verblijft in Berg en Terblijt nabij Valkenburg, komt een kijkje nemen. Normaal gezien zouden burgemeester Daan Prevoo, wethouder van toerisme Jan Vermeer en John Wauben van Evenementen en Citymarketing Valkenburg KOERSbus officieel komen verwelkomen, maar dat bezoek valt letterlijk en figuurlijk in het water. Wanneer we John Wauben net voor onze halte nog even aan de lijn krijgen, heeft de man al 29 uren onafgebroken gewerkt… Onze passage in Valkenburg voelt toch gewrongen. Dit is bijzaak tegenover de ravage die het noodweer in de stad heeft achtergelaten.

Onze passage in Valkenburg voelt toch gewrongen. Dit is bijzaak tegenover de ravage die het noodweer in de stad heeft achtergelaten.

Koersdomein Landal

Nochtans ademt Kasteeldomein Landal koers. Parkmanager Gert Veenhuizen – die zich bevriend mag noemen met Amstel Gold-koersdirecteur Leo van Vliet, Adrie van der Poel en talloze renners – noemde de centrale straten in zijn vakantiepark naar wielerlegendes. KOERSbus staat geparkeerd op de Marianne Vos Allée, maar ook Philippe Gilbert, Eddy Merckx, Johan Museeuw en vele anderen hebben hun eigen Allée. Het middenplein is vernoemd naar vriend Leo van Vliet. In Café ‘De Zoete Zoen’ op het domein, bevindt zich zelfs een gezellig wielermuseum met een fijne collectie geschonken truitjes. Naast ‘Matje’, Anna van der Breggen of Tom Dumoulin, is ook ‘onze’ Wout van Aert is er omnipresent.

1,2 km aan 5,8 %

De Cauberg is de scherprechter in de finale van de voorjaarsklassieker Amstel Gold Race. Ook tijdens de vijf wereldkampioenschappen in Valkenburg werd de helling aangedaan. Drie van de vijf keer ging de regenboogtrui naar een Belg. Marcel Kint won in 1938 en bleef door de Tweede Wereldoorlog wereldkampioen tot 1946. Niemand mocht zich ooit langer wereldkampioen noemen! Briek Schotte (1948) en Philippe Gilbert (2012) zijn de andere twee winnende landgenoten. De andere edities werden gewonnen door Jan Raes (1979) en Oscar Camenzind (1998). Peter Van Petegem greep in 1998 net naast de wereldtitel, hij behaalde zilver. Alle vijf wereldkampioenen hebben hun eigen tegel op de flanken van de Cauberg. De WK-trui van De Zwarte Arend (Kint) en de zilveren medaille van De Zwarte van Brakel (Van Petegem) zijn te zien in KOERSbus.

Wielergek Valkenburg

Wielerliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het Shimano Experience Center en de Amstel Gold Race Xperience in het centrum van Valkenburg. Beide bevinden zich op de site Par’Course dat ook het startpunt is voor de Amstel Gold Race-fietslussen. Uit solidariteit voor de getroffen omgeving is Par’Course eigenlijk gesloten, maar de gastvrije eigenaars laten ons toch even een kijkje nemen. Shimano Experience focust op de technische evolutie van de fiets. We ontdekken er originele fietsen van Wout Van Aert, Mathieu van der Poel en Peter Sagan. Het Amstel Gold Race Xperience neemt je mee doorheen de geschiedenis van de voorjaarsklassieker. Met een fotogalerij brengt het museum hulde aan de winnaars in een recent of verder verleden.

serviceKoers

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.