reportage
interview

Over verzamelaars, hipsters en retrofietsen. Een blik achter de schermen van retrowielerbeurzen

5min leestijd   door Patrick Cornillie op 30 augustus 2023
De retrowielerruilbeurs is een 'variant' op de traditionele ruilbeurzen met wielermemorabilia. De focus ligt er op de retrofietsen en alle mogelijke fietsonderdelen. Het Stalen Ros in Gent was mogelijks één van de meest bekende en na tien edities een gevestigde waarde in het circuit. “Jaarlijks werkten we rond één thema”, vertelt organisator Philippe De Vos. “De ene keer werd het merk Flandria in the picture geplaatst, een andere keer Gios Torino, Campagnolo of Merckx. Eén keer vormden zelfs pistefietsen de hoofdmoot.”

Het Stalen Ros

Het Stalen Ros zag het levenslicht in 2010. Toen werd de beurs voor het eerst georganiseerd in het Kuipke, De formule is in al die jaren ongewijzigd gebleven: standhouders met vintage fietsen (en onderdelen), koerstruitjes en tal van boeken over het verleden van de wielersport. De meerwaardebezoeker kan zijn hart ophalen tijdens een thematische tentoonstelling.

Dankzij dit succesvol recept mocht Het Stalen Ros in 2019 maar liefst tweehonderd standhouders verwelkomen. “We telden toen ook meer dan duizend bezoekers. Covid verplichtte ons de pauzeknop in te drukken en vorig jaar lukte het net niét om te organiseren.”

De Vos moet toegeven dat het hem wat over het hoofd is gegroeid. “Zoals we bezig waren, is zo’n beurs niet langer doenbaar. Te groot, te veel werk, te veel organisatiekosten. Allicht komt er nog wel een nieuwe editie, al zal dat allicht onder een andere formule zijn.”

Paul Herygers

Wie wél zeker doorgaat met zo’n beurs – in haar geval ‘vintage bike retrobeurs’ – is Sophie Van Bael. Die vindt in het najaar van voor de derde keer plaats in Geel. Voorheen waren er ook al een aantal edities in Herentals. In tegenstelling tot die van Gent, die quasi voor honderd procent op de fietsliefhebber mikt, is die in Geel een beetje een mix van wieler- en fietsbeurs. De helft van de standhouders presenteert een aanbod van boeken en foto’s, wielertruitjes en -petjes, de andere helft fietsen, frames en alle mogelijke fietsonderdelen.

Oude tweewielers opsmukken en weer helemaal op punt zetten, dat was altijd al de grote hobby van Paul. Enkele doen dienst als decoratie in onze gastenverblijven in Geel: ‘Velo 94’ en ‘Vélo 94 bij Soof’ – het jaartal verwijst naar het WK in Koksijde, waar Paul de regenboogtrui pakte.
Sophie Van Bael

De beurs in Geel organiseert Sophie Van Bael samen met haar partner Paul Herygers – jawel, dé Paul Herygers, co-commentator bij Sporza en ex-wereldkampioen cyclocross. Sophie: “Oude tweewielers opsmukken en weer helemaal op punt zetten, dat was altijd al de grote hobby van Paul. We hebben intussen al een aardige collectie verzameld. Enkele van onze vintagefietsen dienen als decoratie in de gastenverblijven die we in Geel runnen: ‘Velo 94’ en ‘Vélo 94 bij Soof’ – het jaartal verwijst uiteraard naar het WK in Koksijde, waar Paul de regenboogtrui pakte.”

Overigens is 1994 ook zo’n beetje het richtjaar om van ‘retro’ te spreken. “Al wat van net daarvoor dateert is zeer in trek. Kortom, de racefietsen waarbij de versnellingshendels – de shifters – nog op de schuine buis zijn bevestigd, met de klassieke pedalen met riempjes en de remkabels die niet in het stuur zijn ingewerkt.”

“Ook bij Het Stalen Ros in Gent genieten de fietsen van de jaren 1970 tot 1990 de meeste belangstelling”, aldus Philippe De Vos. “Daar vind je nog veel exemplaren van en bijgevolg zijn ze relatief goedkoop. Weliswaar hadden we ook standhouders met oudere fietsen, voornamelijk Franse en Italiaanse merken, bestemd voor de fanatiekere verzamelaars. Er stonden ook soms rennersfietsen in de aanbieding. Fietsen van voor de Tweede Wereldoorlog waren er amper, vehikels van voor de Eerste Wereldoorlog al helemaal niet. Die zijn voor een totaal ander publiek.”

Jonger publiek

Over publiek gesproken: het surplus aan fietsen en fietsonderdelen maakt dat zo’n vintage bike beurzen ontegensprekelijk een andere soort – en ook méér – bezoekers over de vloer krijgen dan de klassieke wielerruilbeurzen voor de collectioneurs van truitjes en Paniniprentjes. Een internationaler publiek. En véél jonger vooral.

“Wij hadden standhouders en bezoekers uit geheel West-Europa”, bevestigt Philippe De Vos. “Nederlanders, Duitsers, Britten, Fransen. Zelfs Italianen, Spanjaarden, Denen. Veel jonge hipsters ook. De fiets en de retrolook waren en zijn nu eenmaal hot in Gent. Bijgevolg kwam ook veel jeugd bij ons langs.”

“Ook in Geel komt een zeer divers publiek”, beaamt Sophie Van Bael. “Van twintigers tot zeventigers, zeg maar. Fietsen van pakweg dertig, veertig jaar oud hebben een retro look en zijn erg trendy. Dat ze het vooral goed doen bij jongeren is ergens logisch. Ze zijn gek van vintage en zo’n tweewielers zijn voor hen nog betaalbaar. En precies met dergelijk fietsen nemen sommige van hen ook deel aan retrokoersen – ook al zeer populair, tegenwoordig.”

serviceKoers

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.