reportage
KOERSbus

Sport is de belangrijkste bijzaak ter wereld (en hier en nu vooral bijzaak)

3min leestijd   door Thomas Ameye op 18 juli 2021
Zaterdagmiddag 17 juli moest KOERSbus halt houden op de Square Philippe Gilbert te Remouchamps-Aywaille. Aywaille is het geboortedorp van Philippe Gilbert, de wereldkampioen van 2012, die er in 2013 een plein kreeg. Het plein wordt omzoomd door het sjieke R-hotel experiences (inclusief wellness) en de Bicyclic bike shop (waar je een fiets kan huren). Op een steenworp is er aansluiting op het fiets- en wandelnetwerk RAVeL; op een paar honderd meter ligt de gevreesde Côte de La Redoute. Het maakt van de Square Gilbert de gedroomde uitvalsbasis in de gemeente die zich Capitale wallone du Vélo noemt.

’s Ochtends bericht schepen van sport Julie Benoit echter dat men ons omwille van de ongeziene watersnood niet kan ontvangen. Omdat we de volgende dag in Luxemburg verwacht worden en terugkeren naar thuisbasis Roeselare er dus niet inzit, beslissen we toch af te zakken naar Aywaille. We zouden er de nacht doorbrengen en ons hotel is nog toegankelijk. In Aywaille aangekomen blijkt al snel welke ravage de uit de oevers getreden Amblève er heeft aangericht. We worden er heel nederig van. Het beste lijkt ons contact te nemen met de schepen met de vraag of en waar we van nut kunnen zijn. Julie Benoit verwijst ons naar de Rode Kruis-post in Remouchamps waar een kledij-inzamel-en-verdeel-punt wordt georganiseerd. Daar aangekomen hebben een vijftiental jongeren net een vrachtwagen kledij uitgeladen. Het werk daar zit er even op dus keren we terug naar de boorden van de Amblève.

Hôtel Bonhomme

Aan de voorgevel van hotel-restaurant Bonhomme aan de Rue de la Reffe zijn verschillende mensen in de weer met het ruimen van slijk en het afspoelen van bierbakken. De kelders waren er volledig onderlopen. Michael, één van de uitbaters, neemt onze hulp in dank aan. De volgende paar uren proberen we ons onder zijn commando – vaak niet meer dan een knik of een handgebaar – nuttig te maken. Eerst met het wassen en terugzetten van bakken bier, later met het legen van een kelder spullen die door het water onherroepelijk verloren zijn. Tijdens een drankpauze raken we aan de praat met een helpend koppel uit Hoei, toeristen in de streek, die van het zelfde idee waren als ons. Tegen 19u zit ons werk er op. Michael staat er op ons nog eens kort door het - gelukkig gespaarde - hotel-restaurant te gidsen.

Oudste hotel van België

Het Royal Hôtel Bonhomme blijkt een erg rijke geschiedenis te hebben. Gesticht in 1768 en intussen aan de achtste generatie uitbaters toe, is het hotel het oudste van België. Getuige de vele foto’s en knipsels in een van de authentieke gangen mocht het hotel de afgelopen decennia tal van hoge gasten ontvangen. Koning Albert I, de graaf en gravin van Parijs, de Franse acteur-zanger Fernandel, F1-piloot Fangio en in 2018 nog Koning Filip en Koningin Mathilde zijn er slechts enkelen. Vandaag is het hotel in handen van Stéphanie Daussaint, afstammelinge van hotel-stichter Jacques Carpentier, en haar partner Michael.

We nemen afscheid met een groepsfoto, wensen hen 'bon courage' en beloven plechtig terug te komen. Voor de specialiteit van het huis – forel of kreeft – en de nabijgelegen grotten van Remouchamps!

Overstromingen in Europa in juli 2021

De overstromingen in Europa in juli 2021 vonden plaats in vooral het noordwestelijk binnenland van Midden-Europa, met als gevolg enorme schade en enkele honderden slachtoffers in de landen België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. De overstromingen waren het gevolg van aanhoudende regenbuien die op hun beurt veroorzaakt werden door een lagedrukgebied (koudeput), dat dagenlang op zijn plaats bleef. Meerdere rivieren en beken stroomden over. Met name de Belgische provincie Luik en de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts werden zwaar getroffen.Meer dan 200 mensen kwamen om bij de natuurramp, van wie zeker 180 in Duitsland en 41 in België. In Duitsland was dit de natuurramp met het grootste aantal slachtoffers sinds de stormvloed van 1962.
serviceKoers

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.