reportage
KOERSbus

Neupré: waar Yvonne Reynders nog steeds koningin is

3min leestijd   door Jordi De Koninck op 18 juli 2021
Met Neupré, een gemeente vijftien kilometer ten zuiden van Luik, is KOERSbus aangekomen in Wallonië. In Rotheux-Rimière, deelgemeente van Neupré, werd in 1959 het WK voor vrouwen verreden. De 22-jarige Belgische Yvonne Reynders kroonde zich er tot wereldkampioen. KOERSbus hield halt naast het gemeentehuis en blikte met enkele inwoners terug op het WK van 1959.

Zandvoort, een gemeente in het noorden van Nederland, was gaststad voor het WK 1959. De mannenwedstrijd vond er effectief plaats, maar de inrichters hadden geen oren naar de vrouwenwedstrijd en trokken hun staart in. Rotheux-Rimière nam de organisatie last minute op zich en bokste een omloop van vier kilometer in elkaar die achttien keer moest worden afgelegd. In natte weersomstandigheden en na 72 kilometer koers was Yvonne Reynders op 2 augustus 1959 de snelste voor Gaina Pouronen en Vera Gorbatsjeva, beiden uit de Sovjet-Unie.

De organisatie van het WK vrouwen in Rotheux-Rimière was in handen van Vélo Club Rotheusien, in 1951 gesticht door Camille Deloge. Dat leert ons een kleine tentoonstelling in café La Boucherie vlakbij het gemeentehuis. Edouard David, voorzitter van de lokale heemkundige kring Mémoire de Neupré, verzamelde naar aanleiding van de komst van KOERSbus diverse foto’s en documenten die refereren naar het wielerverleden van het dorp. David: “Sinds de lagere school had Deloge een passie voor koers. Hij besefte vrij snel dat hij niet goed genoeg was om het te maken als profcoureur en besliste dan maar om organisator te worden van wielerwedstrijden, met het WK voor vrouwen in 1959 als absoluut hoogtepunt. De winnares Yvonne Reynders en enkele andere rensters logeren bij hem in de aanloop naar het WK.”

Ook in het ouderlijk huis van Guy Gérard, aandachtige bezoeker van KOERSbus, vonden enkele deelneemsters onderdak “Bij ons thuis verbleef Victoire Van Nuffel. Wellicht ook Elsy Jacobs, maar dat weet ik niet meer zeker. Ik weet wel nog dat heel wat rensters hier verschillende dagen logeerden en dat mijn broer Victor dan wel eens enkele honderden meters durfde mee te fietsen met enkele trainende rensters.”

Robert Delbovier, inwoner van Neupré en negen jaar in 1959, was van kleins af aan gepassioneerd door wielrennen. “Als klein jongetje zat ik altijd op een klein muurtje hier aan het gemeentehuis naar menige wielerwedstrijd te kijken die door Neupré passeerden.” Van het WK 1959 herinnert hij zich niet veel meer. “Ik weet nog dat er heel wat volk was. De straten van onze gemeente liepen vol voor die wedstrijd.”

“Als klein jongetje zat ik altijd op een klein muurtje hier aan het gemeentehuis naar menige wielerwedstrijd te kijken die door Neupré passeerden.”
Robert Delbovier

Le Tour du Condroz, een wielerwedstrijd voor junioren van 115 kilometer die start in het centrum van Neupré, wordt mede georganiseerd door Robert Delbovier. “Drie jaar geleden won Remco Evenepoel met een voorsprong van vier minuten. Het is mooi om zo een naam op de erelijst te hebben natuurlijk.” Dit jaar kon de wedstrijd niet doorgaan. “Normaal staan er 25 ploegen van zes renners aan de start. Dat vond de wielerfederatie te veel. We hebben toen een voorstel ingediend om te werken met ploegen van vier renners. De federatie ging akkoord, maar dan lag de politie dwars. Hopelijk lukt het ons volgend jaar opnieuw.”

serviceKoers

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.