Anno 1965 wordt de Brit Tom Simpson wereldkampioen. Simpson heeft op dat moment met zeges in onder meer de Ronde van Vlaanderen, Milaan – San Remo en de Ronde van Lombardije al een mooi palmares bijeen gefietst. De Brit is sinds 1962 inwoner van Gent, die als centrumstad in Vlaanderen uitermate geschikt is als uitvalsbasis voor wielerwedstrijden op het Europese vasteland. Uiteraard wordt zijn wereldtitel in en rond zijn woonplaats met de nodige luister gevierd. 56 jaar later houdt KOERSbus daarom halt in Gent, als eerbetoon aan Tom. Dochter Joanne, die in het naburige Destelbergen woont, bracht speciaal voor deze gelegenheid een originele, ingekaderde WK-trui van haar vader mee. Hoe ze deze trui heeft verworven, vertelt ze in onderstaand interview.
Naar aanleiding van de komst van KOERSbus bokste stad Aalst een bijzonder mooi en gevarieerd dagprogramma bijeen. Bij wijze van proloog werd KOERSbus onder politiebegeleiding het centrum van de stad binnen geloodst. Daar wachtte een delegatie wielertoeristen en een fietsende fanfare de bus op en werden in colonne de laatste meters naar de tijdelijke halte afgelegd. Op de Hopmarkt gaven enkele fietsartiesten het beste van zichzelf en vormde het plein bijna vier uur lang het kloppende wielerhart van Aalst.
Het stadsbestuur greep de komst van KOERSbus aan om wereldkampioen Rudy Dhaenens, die in 1998 in het hospitaal van Aalst na een auto-ongeval overleed, te eren. In het bijzijn van zijn familie en weduwe werd een fraai in hout gelazerde gedenkplaat onthuld. Weduwe Greta De Groote was erg opgetogen: “Dit is voor mij een emotioneel moment. Het doet me wel wat. Ik ben erg blij met dit initiatief. Op deze manier wordt hij niet vergeten.” De plaat krijgt een plek in de plaatselijke wielerschool, die de naam van Dhaenens draagt. Ook Greta is nog steeds verbonden met de school: “Ik treed er op als meter. Eén van mijn taken is het jaarlijks uitreiken van diploma’s aan de afstuderende leerlingen. Mijn man Rudy gaf trouwens zelf nog les aan deze school. Ik ben ook tevreden telkens als zijn naam op tv wordt vernoemd. Dat gebeurt wel eens tijdens het klassieke voorjaar of tijdens een WK.”
De familie De Groote heeft niet alleen een sterke band met Aalst, maar ook met Roeselare. De papa van Greta was namelijk een grote fan van het Roeselaarse wonderkind Jean-Pierre Monseré. Papa De Groote ging niet alleen mee naar het door Jempi gewonnen WK in Leicester; sterker nog, hij gaf zijn zoon de naam Jempi. Greta: “Wij hadden een goeie band met Monseré. Mijn vader was een vurig supporter. We woonden toen nog in Knokke-Heist en het gebeurde weleens dat wij naar Roeselare trokken of Jean-Pierre naar de kust. Ik weet nog goed, het was kort na 6 december, dat we thuiskwamen van school en al onze chocolade op was. Ik had meteen door dat Jean-Pierre bij ons was gestopt en zich te goed had gedaan aan onze voorraad…. Niet alleen met Jempi maar ook met Benoni Beheyt hadden we een goede verstandhouding. Zo kochten we al onze fietsen in zijn winkel in Roeselare. Toen ik een relatie kreeg met Rudy, werd mijn vader meteen zijn grootste fan. Het moment dat Rudy als eerste over de meet kwam tijdens het WK in Japan, was onvergetelijk, ook voor mijn vader. Na zijn idool Jempi werd nu zijn eigen schoonzoon wereldkampioen! Mooier kon het niet.”
Ergens achter de regenboog zit mijn papa verscholen … denk ik … want mijn papa en de regenboog zijn met elkaar verbonden. Zelf heb ik weinig...