5min leestijd   door Dries De Zaeytijd op 11 juli 2021
KOERSbus is vandaag vertrokken op Ronde van België. Lees hier het verslag van Gistel en Brugge.
“Ter gelegenheid van de komst van KOERSbus zet Johan Museeuw himself één van zijn koersfietsen bij in het lokale museum van de Gistelse Flandriens.”

Gistel - hometown van wielerhelden

Wereldkampioen Museeuw

Gistel is de eerste halte van KOERSbus tijdens de Ronde van België. De link ligt voor de hand. Johan Museeuw is de laatste West-Vlaming die wereldkampioen werd (1996) en wordt in zijn thuisbasis Gistel permanent geëerd in het lokale Wielermuseum De Gistelse Flandriens. Dat KOERSbus dan ook aan de Oostmolensite, waar naast het museum ook de gelijknamige molen is terug te vinden, gestationeerd wordt, is geen toeval.

Door de coronamaatregelen moest het stadsbestuur van Gistel afzien van haar jaarlijkse Sint-Godelieveprocessie op 11 juli. In plaats daarvan koos Gistel onder de noemer ‘De Oostmolensite koerst!’ voor een alternatief waar de fiets centraal staat. KOERSbus vormt de blikvanger op de Vlaamse feestdag. Vlak naast de KOERSbus kunnen kinderen een aantal gekke fietsen uittesten. Ter gelegenheid van de komst van KOERSbus zet Johan Museeuw himself één van zijn koersfietsen bij in het lokale museum van de Gistelse Flandriens – naast de fiets zijn er ook diverse truien tot zelfs de derny waar Museeuw menig uur achter trainde te vinden – en signeert hij een replica trui van zijn legendarische Mapei – GB regenboogshirt. De handtekening van Museeuw betekent het startschot voor een reeks handtekeningen op deze trui, die op 21 juli, op het einde van de Ronde van België geveild wordt voor een goed doel.

Expo over Sylveer Maes

Ter gelegenheid van deze fiets- en feestdag organiseert heemkundige kring Gestella een gelegenheidsexpo rond Sylveer Maes, de tweede Gistelnaar die naast Museeuw centraal staat in het lokale wielermuseum. In een tent vlakbij pakt Gestella uit met een reeks foto’s en covers die verwijzen naar de dubbele Tourzege (1936, 1939) van Maes. Jan Verheyde, Roger Rondelez en Pol Van Paemel houden de herinnering aan Maes mee in leven: “Het lokale wielermuseum is een initiatief van het stadsbestuur. Wij staan met onze heemkundige kring evenwel in voor de bewaring van het waardevolle archief van Syvleer Maes dat we in bruikleen hebben van zijn familie.” Op de expo springen originele, uit de Tour verzonden postkaarten, in het oog. In het aanpalende museum zijn nog een resem unieke items te vinden. Van een sponsen pet – bij warm weer in koud water te dompelen voor een welgekomen verfrissing – over medailles tot memorabilia en trofeeën. De objecten zijn mooi gepresenteerd en bieden een inkijk in het wielerleven van deze lokale helden.

Souvenirs aan Smissaert

Wie naar de koers gaat, raakt bijna altijd aan de praat met andere toeschouwers. Over een beroepsrenner uit de buurt, het eigen wielerverleden, de nieuwste fietstechnieken,…. Aan KOERSbus is het niet anders. Een buurtbewoonster vertelt met trots dat zij getrouwd is met Georges Smissaert, die beroepsrenner was in de jaren zestig en zeventig. Jaren terug werd haar man samen met een resem andere West-Vlaamse renners in opdracht van het museum geportretteerd in hun wielertrui van weleer. “Die foto hangt nog steeds in onze slaapkamer!” De vrouw woont letterlijk om de hoek en gaat nog snel enkele souvenirs halen. “Georges reed enkele keren de Ronde van Portugal en ook de Ronde van Zwitserland. Hij was een helper, een waterdrager.” De meegetroonde souvenirs bevestigen haar verhaal. Tussen de originele routeboeken van de Ronde van Portugal en foto’s van overwinningen bevindt zich ook een foto uit de krant. Daarop is Georges te zien met een… waterkan in zijn handen: een held in dienst van andere helden. Want zonder bevoorrading kan ook een kopman niet presteren.

www.gestella.be
www.gistel.be

Brugge kijkt uit naar het WK

Na Gistel volgt Brugge als tweede halte tijdens de Ronde van België van KOERSbus. De stad kent een rijke wielertraditie – denk maar aan Albert Ramon, Guido Reybrouck, André Leliaert – en fungeert als gaststad tijdens het WK in september 2021. Vier dagen lang staat de stad in het teken van de koers – tussen zondag 19 en woensdag 22 september worden de tijdritten tussen Knokke en Brugge verreden. Wij gingen ruim twee maanden voor het WK sfeer opsnuiven.

Ex-wereldkampioen als supporter

Vijfvoudig wereldkampioen Robert ‘Bertje’ Vermeire is samen met zijn vrouw Christa één van de vele wachtenden die aanschuiven richting KOERSbus in het Brugse Graaf Visartpark. Hét moment om de Beernemnaar niet alleen het voor het goede doel bestemde WK-shirt te laten tekenen, maar ook om hem even aan de tand te voelen. Robert: “Natuurlijk kijken we uit naar het WK. Dat is zonder meer speciaal, uniek ook dat het dit jaar na lang wachten opnieuw in België plaats vindt. We komen dus zeker kijken. We gaan nog steeds heel vaak naar de koers, maar door corona is dat wel fel verminderd. Daarom ook verlangen we zo hard naar dat WK. Vroeger kwamen we elk jaar naar de start van de Ronde van Vlaanderen. Eerst een VIP-ontbijt, dan rustig tussen de renners kuieren,… dat was zalig. Dat de Ronde terug keert naar Brugge, maakt ons erg blij!”

“Wij zijn trots dat het WK in Brugge zal plaatsvinden.”
Diane & Willy

Trots op Brugge, trots op het WK

Buurtbewoners Diane en Willy outen zich aan de bus spontaan als rasechte Bruggelingen. Diane: “Ik ben nu 82 jaar en woon al tachtig jaar in Brugge. Brugge zit in mijn hart. Dat onze stad het WK mag verwelkomen maakt mij en mijn man oprecht fier. We zijn bovendien al van jongsaf wielersupporter. We wonen trouwens op zo’n 50 meter van het ouderlijk huis van Jens Keukeleire, voor wie we een boontje hebben. Elk jaar kijken we ook uit naar de Elfstedenronde.” Tien minuten na hun bezoek keert het koppel op haar stappen terug. Blijkt dat ze even naar huis zijn gefietst en snel een oude uitgave hebben gezocht. In een artikel wordt melding gemaakt van de Bevrijdingsfeesten in Brugge na het einde van de Tweede Wereldoorlog. “Dan al was er koers in Brugge,” zegt ze. “Kijk maar, een criterium met Abdel Kader Zaaf en Bruggeling Albert Ramon!”

www.brugge.be
www.flanders2021.com

serviceKoers

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.