reportage
KOERSbus

Ronse en Waregem: twee rasechte Vlaamse wielersteden

3min leestijd   door Dries De Zaeytijd op 21 juli 2021
Ronse en Waregem zijn in het Vlaamse wielervoorjaar twee sleutelsteden. Zowel E3 Harelbeke als de Ronde van Vlaanderen passeren langs de kronkelende wegen van Ronse. Waregem is op zijn beurt aankomstplaats van Dwars door Vlaanderen. Beide steden hebben ook een WK-historie. Ronse organiseerde het WK in 1963 en 1988. Waregem was gaststad in 1957.

Ronse

De Wunderkammers van Charles Dekens

KOERSbus staat netjes gestationeerd op de Grote Markt in Ronse en heeft veel bekijks. Eén van de eerste bezoekers is verzamelaar Charles Dekens. De man nodigt ons uit bij hem thuis, om kennis te maken met zijn wielercollectie. Charles begon in 1981 met verzamelen: “Ik werd toen ziek en zat lang thuis. Ik wilde iets om handen hebben en lanceerde in verschillende kranten een oproep. Ik begon ook wielerploegen aan te schrijven met de vraag naar foto’s. En zelf had ik door mijn verleden in de wielersport ook al het één en ander verzameld. Ik was verschillende jaren actief als mecanicien bij wielerwedstrijden voor amateurs.”

In het huis van de Ronsenaar komen we via een klein kruipgat in een eerste Wunderkammer. De ruimte is volgestouwd met volgersborden, mappen, truien, bidons, tijdschriften,… allemaal netjes geordend. Ook op de “grote zolder” zoals Charles het noemt, is meer van dat te vinden. Van kleine memorabilia tot truien en helmen van de grootsten der aarde, je vindt het er allemaal. Een favoriet object uitpikken kan de Ronsenaar niet: “Alles met een fiets of coureur op, interesseert me.” In de garage staan nog enkele opvallende items gestockeerd: “Ik bezit heel wat affiches rond de twee WK’s die hier verreden zijn. Ook de originele plannen van de aankomstzone van het WK in 1963 bevinden zich in mijn collectie.”

“Alles met een fiets of coureur op, interesseert me.”
Charles Dekens

In het spoor van het WK

Het parcours van 1963 en 1988 vormen het decor voor een fietstocht van om en bij de 30 km die door het stadsbestuur werd samengesteld. Een groepje fietsers verkent onder begeleiding de hellingen en hoogtpunten uit beide WK’s. Een muurschildering aan de Kruisberg herinnert aan beide WK’s. Wie goed kijkt, ziet nog enkele verfsporen aan de finish van toen. En in het iets verderop gelegen ’t Rosco, het stedelijk sportcentrum, herinnert een fiets van het merk Fondriest aan de editie van 1988, toen de Italiaan Maurizio Fondriest won nadat Criquielion ten val kwam in de laatste rechte lijn.

Waregem

Met Waregem is KOERSbus opnieuw aangekomen op West-Vlaamse grond. Het museum-op-wielen parkeert zich naast het stadhuis op een boogscheut van het Regenboogstadion, de thuishaven van voetbalclub Zulte Waregem. Waregem is een echte wielerstad. Vorige maand werd het BK wielrennen er al voor de derde keer georganiseerd met Wout van Aert als winnaar. In 1957 was het gaststad van de grootste eendagswedstrijd, het WK. De Belg Rik Van Steenbergen spurtte naar de wereldtitel voor Fransmannen Bobet en Darrigade. Rik Van Looy werd vierde.

Onder een stralende zon is het meteen gezellig druk aan KOERSbus. Zowel oud als jong geniet van het mobiele museum. De KOERSbuscrew overhandigt een infographic van het WK 1957 aan Waregems burgemeester Kurt Vanryckeghem. Naast de bus heeft theatergezelschap Kip Van Troje uit Gent hun tenten opgeslagen. Artistiek leider Tine Hofman: “Bij ons kunnen de mensen hun fiets laten pimpen met allerlei attributen zoals stickers, slingers en waaiers. We reizen rond in heel Vlaanderen en Brussel. De komst van KOERSbus naar Waregem was voor ons de aanleiding om hier halt te houden.”

Een bezoeker stapt doelbewust naar ons toe en overhandigt ons een kleinood. Jurgen Seeuws: “Mijn vader was aanwezig tijdens het door Freddy Maertens gewonnen WK in 1981 en kocht dit vlagje als souvenir. De komst van KOERSbus vond ik de perfecte gelegenheid om dit vlagje nu aan jullie te overhandigen. In de jaren tachtig woonde we nog in Sint-Amandsberg waar mijn vader mede-oprichter was van de supportersclub voor de Nieuw-Zeelandse wielrenner Eric McKenzie. Hij woonde een tijdje in het Gentse. Nog een markante anekdote: McKenzie won samen met een ploegmaat de Toekomst Zesdaagse van Gent, voor de Duitse broers Dönicke. Hun vader Manfred was een bekende dopingjager en zei na afloop tegen Eric: ‘Ik zal je wel vinden’. En effectief. Enkele jaren later won McKenzie het kampioenschap van Zurich, maar verloor die zege nadat hij positief had getest…

serviceKoers

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.