reportage
KOERSbus

Zwevegem en Moorslede: de laatste Ronde van België-haltes van KOERSbus

4min leestijd   door Jordi De Koninck op 21 juli 2021
In de slotetappe van de Ronde van België staan nog twee West-Vlaamse WK-steden op het programma. Zwevegem is onlosmakelijk verbonden met Marcel Kint, terwijl Moorslede nog steeds prat gaat op de organisatie van het WK in 1950. Dat in beide gemeentes het WK nog niet vergeten is, bleek tijdens onze haltes.

Zwevegem

WK-album

Zwevegem is het dorp van wereldkampioen Marcel Kint. Kint werd in 1938 (als eerste Belg) wereldkampioen in Valkenburg. Hij doopte zijn café dan ook ‘café Valkenburg’. Via diverse initiatieven (wandeling, fietsroute,…) blijft de naam Kint levendig in Zwevegem. Kleinzoon Marniek Kint runt nog steeds de fietsenzaak die zijn grootvader ooit begon, zij het nu vanuit Kortrijk. Ook achterkleinzoon Wout Hostens is nog steeds bezig met het WK, maar dan op een andere manier: “Ik kreeg van mijn grootvader Marcel Kint junior een album met daarin foto’s van wereldkampioenen. Mijn opa laat al die foto’s tekenen door de renners in kwestie. Hij gaf me dat album enkele jaren terug, met de opdracht om zijn werk verder te zetten. Nu trekken we zo veel mogelijk samen op handtekeningenjacht, nu het nog kan. Zo vroegen we samen een handtekening aan Peter Sagan. Super leuk vind ik dat!”

Babysit

Zwevegemnaar Bart Carteur heeft ook een band met een wereldkampioen. Niet met Marcel Kint, maar wel met de Amerikaanse wielrenner Greg LeMond, die in de jaren tachtig en negentig in het nabijgelegen Marke woonde. Bart: “Als 14-jarige jongen ging ik een handtekening bij hem thuis vragen. Ik begon Greg dan te volgen tijdens wedstrijden en zo groeide een goeie verstandhouding. Op een gegeven moment vroeg hij me of ik babysit wilde zijn voor zijn kinderen. Daar ging ik graag op in. Om de twee weken was ik bij hem thuis om op zijn kinderen te passen. Op het einde van zijn carrière vergezelde ik hem naar kleinere koersen in de buurt.” Ook nadat LeMond terugkeert naar de States blijft het contact goed: “In 1998 was ik twee weken op vakantie bij hem in Amerika. Door de Armstrong-affaire, waarbij hij gestalkt werd, veranderde hij enkele jaren echter van telefoonnummer waardoor het contact verwaterde. Tot ik hem een tiental jaar terug zag tijdens een event in Breda. Sindsdien horen we elkaar opnieuw regelmatig.”

"Om de twee weken was ik bij hem thuis om op zijn kinderen te passen."
Bart Carteur

Kapel Kint

Naar aanleiding van de komst van KOERSbus, rees het idee om in de plaatselijke Sint-Amanduskerk een expo te organiseren. Priester Dirk was één van de trekkers en stond meteen open voor het idee om een eigen ‘Koers is Religie’-expo te organiseren. De werkgroep selecteerde een reeks objecten en tekstpanelen die in 2015 te zien waren in de Paterskerk en gaven de expo een bijkomende lokale dimensie. Jurgen Creyf, vrijwillig gids van de expo: “Ronald Vincent maakte een houten fiets uit laminaat, die na afloop een plaats zal krijgen in het gemeentehuis. Hobby-fotograaf Jan Demets zorgde voor een selectie actiebeelden van recente wielerwedstrijden. In de kapel Kint brengen we een ode aan Marcel, aan de hand van diverse objecten. Daarnaast zijn er ook nog een aantal historische foto’s uit de archieven van de Heemkundige kring te zien die verwijzen naar het wielerleven in Zwevegem. De expo in de kerk loopt nog tot 26 september. Tot en met het WK wielrennen worden daarnaast nog diverse wielergerelateerde activiteiten georganiseerd.”

Moorslede

Wat voor de Ronde van Frankrijk de Champs-Élysees is, is voor KOERSbus de Marktplaats te Moorslede. Na elf dagen heeft het mobiele museum de aankomst bereikt van haar Ronde van België. Afsluiten doen we in stijl, want met Moorslede zijn we op bezoek in een ex-gaststad van het WK. In 1950 organiseerde de West-Vlaamse gemeente van ruim 11.000 inwoners de grootste eendagswedstrijd ter wereld. Briek Schotte, West-Vlaming uit Kanegem nabij Tielt, kroonde zich in eigen provincie tot wereldkampioen. Op een parcours van 284 kilometer langs onder andere de Kemmelberg bereikten maar twaalf renners de aankomst. Wielerhelden zoals Rik Van Steenbergen en Gino Bartali voltooiden de wedstrijd niet.

Bij aankomst in Moorslede is de Marktplaats afgezet met nadarhekken en al snel wordt duidelijk waarom. Tegenover KOERSbus zet St Raphaël een standje op. Het Franse aperitiefmerk met als slogan ‘l’apéro du vélo’ zorgt voor verkoeling op deze snikhete nationale feestdag. En kinderen kunnen op en rond de Markt rondjes draaien op een afgesloten parcours. Het zorgt ervoor dat het alweer gezellig druk is in en rond de bus. Heel wat Moorsledenaars en inwoners uit buurgemeenten maken van hun vrije dag gebruik om af te zakken naar KOERSbus.

Een van onze bezoekers is Wout Beel. Beel is huisfotograaf van wielerploeg Deceuninck-Quick-Step en geeft ons drie wielertruitjes die we tot sluitingstijd even mogen ophangen in de bus. Het gaat om groene truien van Mark Cavendish en Sam Bennett en een wereldkampioenentrui van Julian Alaphilippe. Intussen zijn negen wielrenners op weg die – op initiatief van wielerblad Grinta! – tijdens één tocht alle 9 voorgaande Belgische WK-steden aan doen, goed voor zegge en schrijve ruim 325 kilometer. Een koninginnenrit op de slotdag van de Ronde van België, als ode aan het WK en la petite reine. Kan het nog mooier?

serviceKoers

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.