Henk Theuns poseert op de Mont Ventoux met een Peugeot-shirt

Fiche

Naam:

Henk Theuns

Woonplaats:

Made

Collectie:

wielertruien

Henk Theuns (1951-2023) is van jongs af aan gepassioneerd door de wielersport. Henk groeit op in Zundert en heeft de Nederlandse renner Rinus Wagtmans als buurman. De vader van Rinus is verzorger van toppers zoals Jan Janssen en Jo de Roo. Van Jo de Roo krijgt Henk ook zijn allereerste shirt, een exemplaar van de St. Raphaëlploeg. Van af groeit zijn collectie stelselmatig aan.

Vanaf de jaren 1990 gaat Henk aan de slag als wielerfotograaf, onder de vleugels van fotografe Anneke Moerenhout uit Made. Samen verslaan ze heel wat edities van topwedstrijden als het WK en de Tour. Na een moeilijke periode op privévlak, trekt Henk in de loop van 1994 in bij het echtpaar Moerenhout. Zijn zorgvuldig opgebouwde collectie verhuist mee.

In de loop van 2010 publiceert Henk het boek ‘Koerstrui! De grootste collectie wielertricots ter wereld’, met daarin een selectie van 1250 truien die hij wist te verzamelen - een fractie van zijn volledige verzameling. Zijn vertegenwoordigd in de collectie van Henk: Oscar Freire, Jan Ullrich, Raymond Poulidor, Eddy Merckx, Jean-Pol van Poppel, Marianne Vos, Keetie van Oosten-Hage, Sean Kelly, Freddy Maertens, Joop Zoetemelk, Jelle Nijdam, Lauren Jalabert, Pedro Delgado, Walter Planckaert, Jan Pijnenburg, Stan Ockers, Monique Knol, Scott Sunderland,…

Henk verzamelt wielershirts die samen een tijdspanne tussen circa 1935 en 2020 overbruggen. Eén shirt staat met stip bovenaan bij Henk: het door de familie Simpson gesigneerde Peugeotshirt dat hij kreeg uit handen van Helen, de weduwe van Tom Simpson. Henk koestert dit shirt tot aan zijn dood als een relikwie. Na het overlijden van Henk werd de collectie herbestemd. Heel wat van die shirts verhuisden naar KOERS.

Ontdek meer

In Etappe #09 zet KOERS. Museum van de Wielersport wielerverzamelingen centraal. Het nummer focust onder meer op de Fichebak van Michel Wuyt, de verzamelaar in Sep Vanmarcke en de schatkamer van Jef Scherens. Ook het Peugeotshirt en de truiencollectie van Henk Theuns mogen hierbij niet ontbreken.

Zin in meer historische wielerverhalen? Haast je naar onze shop!

KOERSshop
serviceKoers

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.