2min leestijd   door André Greipel op 02 mei 2022
2017 was het derde opeenvolgende jaar dat ik aan de start kwam van de Giro d’Italia. Twee jaar eerder had ik één etappe gewonnen en in de editie 2016 was ik drie keer aan de winst. De Giro inpassen in mijn wedstrijdprogramma is telkens een evenwichtsoefening. Ik rijd de Giro heel graag, maar de Tour blijft uiteraard prioriteit. Van 2015 tot 2017 koos ik ervoor een deel van de Giro te rijden, maar de recuperatie, zowel fysiek als mentaal, in combinatie met de voorbereiding op de Tour maakt het niet gemakkelijk.

Voor de honderdste editie ging de Giro in 2017 van start op Sicilië, om zo via Sardinië en het zuiden van de Laars verder richting noorden te rijden. De drie etappes op Sicilië leken behoorlijk vlak, waardoor we met Lotto-Soudal een gooi wilden doen naar ritwinst en roze trui in de eerste etappe. Maar dat draaide anders uit … Lukas Pöstlberger van Bora-Hansgrohe verschalkte in de slotkilometer het jagende peloton en geen enkele sprinter kon de rit of het roze pakken. De sprint verliep niet zoals verhoopt, ik werd derde en de ontgoocheling was groot.

Op dag twee stond een lange, heuvelachtige etappe op het programma, waarvan helemaal niet zeker was of ze op een massasprint zou uitdraaien, laat staan dat we nog op de roze trui rekenden. Maar ik was in prima conditie, raakte over de heuvels en het team bracht me in een goede positie naar de streep. Het was een van mijn eerste wedstrijden met Jasper De Buyst als lead-out.

Het werd een heel chaotische sprint, waarin Fernando Gaviria en Caleb Ewan elkaar raakten, deze laatste uit z’n pedaal schoot en ik naar de winst snelde. Als toetje kreeg ik de roze trui, eindelijk. De podiumceremonie in de Giro was een feest, met opzwepende muziek, talrijke kussen, bloemen en uiteraard de megafles spumante van de sponsor. Ik mocht op het podium voor de ritwinst, roze leiderstrui en puntentrui – mijn Giro kon toen al niet meer stuk. Ik heb nu de eer de leiderstrui in de Vuelta en de Giro te hebben gedragen, sowieso unieke momenten in mijn carrière. Enkel de leiderstrui in de Tour ontbreekt nog.

Maar er was ook een schaduwzijde: de Giro 2017 vond plaats tijdens een moeilijke periode in mijn leven. Mijn intussen overleden moeder leed aan de spierziekte ALS en ik wilde eigenlijk liever niet naar de Giro vertrekken. Maar de ploegleiding drong aan en ik ging toch naar Italië. De rest is geschiedenis ...

Herbeleef de overwinning van André Greipel in de tweede etappe van de Giro d'Italia (2017).

André Greipel

André Greipel (Rostock, 16 juli 1982) is een voormalig Duits wielrenner. Hij won elf etappes in de Ronde van Frankrijk, zeven etappes in de Ronde van Italië en vier etappes in de Ronde van Spanje. Hij schaarde zich daarmee in het gezelschap van renners die ritten in een van de drie Grote Rondes wonnen.
serviceKoers

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.