2min leestijd   door Elke Weylandt op 27 juni 2021
9 mei 2011. Een zonnige, rustige dag. Ik besluit vandaag niet naar Sporza te luisteren terwijl ik aan het werk ben. Ik moet me concentreren en bovendien heb ik het profiel van de etappe van in de verte bekeken, er moet best wel wat geklommen worden. Een herhaling van het exploot van de derde etappe in de Giro van 2010, toen Wouter in Middelburg won, zit er niet in, denk ik.

Als de telefoon gaat, zo rond vier uur – of was het later, of vroeger? – en het schermpje me vertelt dat het mijn vader is, neem ik nietsvermoedend op. ‘Dag vake’, zeg ik vrolijk, en nog voor ik verder kan gaan, onderbreekt hij mij en hoor ik meteen dat er iets grondig fout is. ‘Waar ben je?’, huilt hij. ‘Wouter is gevallen, ze zijn hem aan het reanimeren’, roept hij. Ik roep ook, blijkbaar, want plots staat mijn bureau vol collega’s. Ik probeer sporza.be te openen, het lukt niet, ik probeer Radio 1 op te zetten, het lukt niet. Blinde paniek overspoelt me. Ik moet naar huis. Nu. Collega’s bieden me aan me naar huis te brengen. Ik zeg: ‘Nee, want hoe geraak ik hier dan morgen, als mijn auto hier nog staat?’ Ongeloof, paniek, hoop, ongeloof, paniek, hoop. Ik bel mijn man, ik huil, ik slik: ‘Haal jij de kinderen op?’ Ik rijd naar huis, in stilte. Ik durf niet naar de radio te luisteren: stel je voor dat … Nee, ik mag er niet aan denken, dit komt goed, dit moet goed komen. Ik word heen en weer geslingerd tussen hoop en angst, tussen angst en hoop. Ik stel me al voor hoe Wouter over een paar dagen, als hij bekomen is, zal pochen over hoe het was om bijna dood te gaan en het witte licht te zien en hoe wij daar om zullen moeten lachen en hoe we blij zullen zijn dat zijn engelbewaarder zijn of haar werk weer fantastisch heeft gedaan.

Ik rijd naar mijn ouders, en wacht. Ik durf de televisie niet aan te zetten. We beginnen als bezetenen rond te bellen. Wie weet iets, wie kan ons iets vertellen? Zeg ons alsjeblieft dat hij erdoor komt. Iemand? Niemand.

Dit artikel verscheen eerder in Het Mooiste van KOERS (2018).

In dit boek worden de allermooiste objecten uit de KOERScollectie in beeld en woord getoond en geduid. Een trui van Fausto Coppi, een trofee van VDB, een fiets van Tom Boonen, handschoenen van Freddy Maertens, een beeld van Eddy Merckx…

Allemaal getuigenissen en erfstukken van wielerheroïek, gekruid met schitterende verhalen van de coureurs zélf,van journalisten, van wielerfanaten.

KOERSshop

Wouter Weylandt

Wouter Weylandt (Sint-Denijs-Westrem, 27 september 1984 – Mezzanego, 9 mei 2011) was een Belgisch wielrenner. Weylandt verongelukte tijdens de Ronde van Italië 2011.
serviceKoers

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.