Klassiekers
kortverhaal
retro

"Kuurne in mijn hart", Jasper Stuyven vertelt over Kuurne-Brussel-Kuurne 2016

2min leestijd   door Jasper Stuyven op 21 februari 2023
Mijn grootouders van moederskant wonen al zolang ik het mij kan herinneren in Kuurne. Ik kom er uiteraard ook nu nog geregeld, en toen ik op Howest werd verwacht – ik combineerde mijn rennerscarrière met studies communicatiemanagement – logeerde ik vaak bij mijn oma.

Koersen in Kuurne is dan ook speciaal voor mij. In 2010 overleed mijn grootvader en toen ik er enkele maanden later als wereldkampioen bij de junioren aan de start stond, wilde ik er koste wat het kost winnen. Dat is toen niet gelukt, maar ik wist op dat moment wel al dat ik ooit zou terugkomen voor de winst.

In mijn eerste jaren als prof reden we met de ploeg Kuurne-Brussel-Kuurne niet, dus zat er niets anders op dan zelf intern voor deelname te ijveren. Ik heb er persoonlijk en herhaaldelijk bij de ploegleiding voor gepleit om het openingsweekend in België te kunnen rijden. Voor een Belgische wielrenner gaat er uiteindelijk ook niets boven het seizoen openen in de Omloop en Kuurne.

In 2016 was het dan zover en stond ik eindelijk aan de start van Kuurne-Brussel-Kuurne bij de profs, met een klein kropje in de keel en met de torenhoge ambitie om er een knalprestatie te leveren. De dag ervoor, in de Omloop Het Nieuwsblad, was ik ook al goed, maar ging ik onderuit in een bocht, het was dus wat koffiedik kijken hoe goed ik het er zou afbrengen.

Gelukkig zou de valpartij van de dag ervoor geen impact hebben. Ik had goed geslapen en ondervond geen hinder van de wonden aan mijn elleboog en knie. Meer nog, ik voelde me de hele dag supersterk, en toen ik op ruim zeventien kilometer van de finish mijn kans schoon zag en uit de groep demarreerde, kreeg ik vleugels. Ik heb er de tijdrit van mijn leven gereden en toen ik ten slotte alleen over de streep kwam, was het de evidentie zelve voor mij om die overwinning aan mijn grootvader op te dragen.

Dit artikel verscheen eerder in Het Mooiste van KOERS (2018).

In dit boek worden de allermooiste objecten uit de KOERScollectie in beeld en woord getoond en geduid. Een trui van Fausto Coppi, een trofee van VDB, een fiets van Tom Boonen, handschoenen van Freddy Maertens, een beeld van Eddy Merckx…

Allemaal getuigenissen en erfstukken van wielerheroïek, gekruid met schitterende verhalen van de coureurs zélf,van journalisten, van wielerfanaten.

KOERSshop

Jasper Stuyven

Jasper Stuyven (Leuven, 17 april 1992) is een Belgisch wielrenner die sinds 2014 voor dezelfde ploeg rijdt, vanaf 2016 Trek-Segafredo geheten. Stuyven staat bekend als een goed sprinter. In 2021 won hij Milaan-Sanremo.
serviceKoers

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.