Ronde van Vlaanderen
longread
retro

Museeuw wint in 1993 zijn eerste Ronde: van sprinter tot klassiek topcoureur

10min leestijd   door Johny Vansevenant op 17 augustus 2022
De Ronde van Vlaanderen 1993 betekent de doorbraak van Johan Museeuw als klassiek renner. Het is de eerste van zijn drie zeges in de Ronde en de voorbode van een resem overwinningen in tal van andere topklassiekers. De Ronde is ook de eerste grote overwinning die hij in de ploeg van Patrick Lefevere binnenrijft. Daarvoor heeft Museeuw wel al naam gemaakt met ritwinst in de Tour, een zege in Zürich en zijn overwinning in het Belgisch Kampioenschap van 1992.

Johan Museeuw is de zoon van voormalig profrenner Eddy Museeuw. Vader Museeuw wil in geen geval dat zijn debuterende zoon zich snel verbrandt. Daarom laat hij hem als jeugdrenner heel vaak in veldritten aantreden. In de witblauwe kleuren van wielerclub Zeemeeuw Oostende maakt de Gistelnaar er al snel furore. Pas later bekeert de jonge Johan zich volledig tot de weg. Ongetwijfeld hebben die jaren veldritervaring Johan Museeuw geholpen tijdens de kasseiklassiekers.

Als prof debuteert Museeuw in 1988 in de gele ADR-trui met vedetten zoals Eddy Planckaert én Tourwinnaar Greg LeMond die na een jachtongeval over zijn hoogtepunt heen lijkt. Toch wint LeMond in ’89 onverwacht opnieuw de Tour na een bloedstollende slottijdrit waarin hij Laurent Fignon op de valreep uit de gele trui fietst. LeMond heeft zijn nieuwe Tourzege voor een groot deel te danken aan zijn sluwe sportbestuurder José De Cauwer en aan… ‘helper’ Museeuw. LeMond had in een cruciale rit hopeloos veel achterstand opgelopen waardoor hij een nieuwe Tourzege dreigde te verliezen. Door een fenomenale inspanning van Johan Museeuw kon de Amerikaan de schade alsnog beperken.

Winst op de Champs-Elysées

Ondanks zijn uitstekend werk moet Johan Museeuw eind 1989 uitkijken naar een nieuwe werkgever. Greg LeMond heeft weinig vertrouwen in de solvabiliteit van autoverhuurbedrijf ADR (All-Drive Renting) van de Brugse zakenman François Lambert en vertrekt daarom naar de ploeg van kinderkledingfabrikant ‘Z’. Na het vertrek van LeMond valt het ADR-team uiteen. Museeuw heeft in zijn eerste twee profjaren naam gemaakt en kan probleemloos terecht in de Lotto-ploeg van Jean-Luc Vandenbroucke.

In de kleuren van Lotto gooit Museeuw vooral in de Tour de France van 1990 hoge ogen. (Ook Johan Bruyneel steekt in die Tour zijn neus aan het venster als klimmer in de wit-roze Lotto-Superclub-trui.) Eerst is er de sprintzege op de Mont Saint-Michel en daarna, nog straffer, klopt Museeuw in de slotrit op de Champs-Elysées alle topspurters van het moment: Baffi, Ludwig, Abdoujaparov… Museeuw maakt naam met zijn snelle pedalen. België lijkt een sprinter rijker. Toch is Museeuw uiteindelijk een klassiek renner geworden en geen spurter. In 1991 wordt hij al tweede in de Ronde van Vlaanderen en wint hij het Kampioenschap van Zürich. Een jaar later behaalt Museeuw zijn eerste driekleur. De échte klassieke doorbraak komt er in 1993 wanneer Museeuw in de GB-MG ploeg van Patrick Lefevere terecht komt.

GB-MG tegen Wordperfect

GB-MG is in 1993 al een absolute topploeg: met toenmalig Belgisch kampioen Museeuw, Wilfried Peeters, Andreï Tchmil en met Italiaanse toppers als Franco Ballerini, Fabio Baldato en Mario Cipollini kan het team in elke koers een hoofdrol spelen. Ook in de finale van de Ronde van Vlaanderen ’93 is de GB-ploeg dominant. In de overblijvende kopgroep van acht heeft Museeuw Franco Ballerini in steun. De twee ‘GB’s’ moeten het opnemen tegen een sterk duo uit de Wordperfect-ploeg van sportbestuurder Jan Raas: tweevoudig Ronde van Vlaanderen-winnaar Edwig Van Hooydonck en Amstel Gold Race-winnaar Frans Maassen.

Op de Tenbossestraat, op 28 kilometer van de finish, springt Museeuw weg. De Nederlander Maassen raakt na een zware inspanning als enige bij de West-Vlaming. Aanvankelijk doet Maassen geen meter kop. Favoriet Van Hooydonck voelt dat de ontsnapping hem het gras voor de voeten wegmaait: “Museeuw was ons te snel af. Kwam daarbij dat Maassen onmiddellijk in zijn wiel zat. Toen moest ik me wel kalm houden. Stel dat ik toch bij Maassen en Museeuw kwam, dan zou de druk enorm geweest zijn. Dan mochten we helemaal niet meer verliezen. Met alleen Frans voorin lag de druk op de schouders van Museeuw. Maar blijkbaar heeft hij die goed kunnen dragen.”

Sportbestuurder Lefevere is na Museeuws Ronde-overwinning euforisch in de pers. Hij weet ook dat het met zijn voltallige ploeg goed zit: “Ik ben blij dat de zege van Johan toont dat we een absolute topploeg zijn: we hebben top-kopmannen en we hebben top-knechten. Mag ik even onderstrepen dat toen die eerste definitieve breuk in het peloton een feit was, zeven GB-renners mee waren.” Museeuw boekt met de Ronde van ’93 zijn eerste grote klassieke zege. Een signaal voor wat daarna nog gaat komen: “Ik had een superdag en er was een ongelooflijk sterke ploeg achter mij. Ik moest het maar afmaken. Toen we met die acht voorop fietsten en Ballerini mee was, wist ik dat ik het was of hij. We hebben overlegd: we zouden in de finale om beurten demarreren. Ik heb het geluk gehad dat ik het als eerste heb geprobeerd. Op deze manier koers ik graag. Bij Lotto ben ik destijds in de rol van spurter geduwd, maar in de grond ben ik anders. Ik ben geen spurter, ik wil fietsen zoals ik vandaag deed… Ik voelde dat ik moest demarreren in de Tenbossestraat. Ik was niet vergeten dat Edwig Van Hooydonck twee jaar geleden op diezelfde plek ook was weggegaan. Ik was blij dat Frans Maassen aansloot. Liever hem dan Van Hooydonck, want Frans spurt trager. Het was verdomd lastig dat hij niet meewerkte, maar ik begrijp dat: wij waren de te kloppen mannen en zijn ploegmaat Van Hooydonck volgde verderop. Maar deze manier van doen had het feest kunnen verstoren. Ik heb geprobeerd om alleen weg te gaan op de Bosberg, maar ik kreeg hem er niet af. Ik heb niet aangedrongen. Uiteindelijk stonden we bijna stil. Ik heb mezelf gekalmeerd. ‘Op 80 procent rijden, de wind blaast vanachter, rustig blijven en hem dan kloppen in de spurt’, heb ik tegen mezelf gezegd. Zo is het gegaan. Plots is Maassen echter weer beginnen meefietsen. Ik weet ook niet waarom. Toen kon het helemaal niet meer stuk.”

Nummer twee Frans Maassen erkent aan de aankomst het meesterschap van Museeuw: “Gewoon té sterk. Het is geen oneer om door hem geklopt te worden. Ik was in theorie de tragere spurter, het was aan Johan om te tonen dat hij werkelijk wou doorgaan. Daarom heb ik een tijdje de kat uit de boom gekeken. Ik verwachtte een reactie uit de achtergrond.” Ook de ‘allergrootste’, Eddy Merckx, is onder de indruk van Museeuws eerste Rondezege. Vanuit de wagen van de koersdirectie kan hij de wedstrijd vanop de eerste rij volgen: “De beste wint. De manier waarop Johan in Brakel wegging, was formidabel. Een mooie winnaar van een mooie Ronde van Vlaanderen.”

Begin van een mooie serie

Patrick Lefevere is aan de aankomst dolgelukkig dat hij Johan Museeuw in zijn ploeg heeft opgenomen. Hij beseft dat de Gistelnaar een wissel voor de toekomst is. Hij heeft de spits gevonden die zijn legendarische ploeg jarenlang naar successen zal leiden: “Johan is geen dikke nek, wel een trainingsbeest, maar hij doet alles in stilte. Hij komt er niet mee naar buiten, maar hij leeft dag en nacht voor zijn stiel. Dat harde werken is beloond. Johan heeft in het verleden kritiek gehad, ik denk dat hij vandaag alle criticasters de mond heeft gesnoerd. De eerste echte grote zege is daarmee binnen. Ik hoop dat hij nu aan een mooie serie is begonnen.”

Van GB-MG over Mapei en Domo tot Quick-Step, de 'Leeuw van Vlaanderen' rijdt nagenoeg zijn volledige carrière voor één patron.

Wanneer we het palmares van Johan Museeuw bekijken, blijken het profetische woorden van Lefevere: 3 keer de Ronde van Vlaanderen, 3 keer Parijs-Roubaix, Parijs-Tours, Amstel Gold Race, 2 keer Zürich, Hamburg, 2 keer de wereldbeker, 2 keer Belgisch kampioen, wereldkampioen… De West-Vlaming is daarmee één van de beste Belgische renners ooit in eendagswedstrijden.

Museeuw blijft de ploeg van streekgenoot Lefevere altijd trouw. Van GB-MG over Mapei en Domo tot Quick-Step, de ‘Leeuw van Vlaanderen’ rijdt nagenoeg zijn volledige carrière voor één patron. Tom Boonen – door Museeuw op het podium van Parijs-Roubaix anno 2002 bestempeld als zijn opvolger – lijkt een zelfde weg op te gaan. En er zijn nog meer gelijkenissen tussen Boonen en Museeuw. Beide maken ze aanvankelijk indruk met hun snelle benen in groepsspurten, maar door zich toe te leggen op het klassieke werk bot hun sprint af. Na enkele jaren krijgt Museeuw een hekel aan de Tour omdat hij er geen enkele sprint meer kan winnen. Ook bij Boonen is de liefde voor de Ronde van Frankrijk bekoeld. En net als bij De Mus ondergaat de Bom van Balen de metamorfose van sprinter naar klassiek topcoureur bij één van de beste sportbestuurders van de voorbije twintig jaar: Patrick Lefevere.

Dit artikel verscheen eerder in Etappe #02 (2013).

In 2013 was het 100 jaar geleden dat de eerste Ronde van Vlaanderen verreden werd. Het nummer staat in het teken van dit Monument en de (oer)flandriens. Naast de Ronde passeren onder meer de Zesdaagse van New York, Johan Museeuw en Grace Verbeke de revue.

Zin in meer historische wielerverhalen? Haast je naar onze shop!

KOERSshop

Johan Museeuw

Johan Museeuw (Varsenare, 13 oktober 1965) is een Belgisch voormalig wielrenner en veldrijder, beroeps van 1988 tot 2004. Museeuw behaalde 115 zeges, waarvan 113 op de weg. Hij was gespecialiseerd in het rijden van klassiekers en was op dat vlak een van de besten in de jaren 90. In 1996 werd hij wereldkampioen op de weg op zijn verjaardag, in het Zwitserse Lugano. Zijn bijnaam luidt de Leeuw van Vlaanderen. Zijn dopinggebruik, dat na zijn carrière aan het licht kwam, plaatste zijn overwinningen echter in een negatiever perspectief. Museeuw won de twee wielermonumenten Ronde van Vlaanderen; 1993, 1995, 1998; en Parijs-Roubaix; 1996, 2000, 2002; elk driemaal. Hij werd drie keer eerste, drie keer tweede en twee keer derde in Vlaanderens Mooiste. Deze prestatie is uniek in de wielersport. Museeuw is gedeeld recordhouder; ook Achiel Buysse, Fiorenzo Magni, Eric Leman, Tom Boonen en Fabian Cancellara wonnen de Ronde van Vlaanderen drie keer. In Parijs-Roubaix presteerden alleen Tom Boonen en Roger De Vlaeminck beter: ze wonnen de Koningin der Klassiekers viermaal. Ook in de Vlaamse eendagskoersen Kuurne-Brussel-Kuurne; 1994, 1997; de Omloop Het Volk–Gent-Lokeren; 2000, 2003; E3-Prijs Vlaanderen; 1992, 1998; Dwars door Vlaanderen; 1993, 1999 ; en Brabantse Pijl; 1996, 1998, 2000; was hij (vele malen) de beste. De enige Vlaamse klassieker die hij niet won is Gent-Wevelgem, soms wegens ploegtactiek of omdat een andere renner hem ten val bracht zoals Steve Bauer in 1995. In 1992 en 1996 werd hij Belgisch kampioen op de weg.Verder schreef Museeuw meerdere voorname buitenlandse eendagswedstrijden op zijn naam. Hij won tweemaal het Kampioenschap van Zürich; 1991, 1995; de Amstel Gold Race; 1994; Parijs-Tours; 1993; en de HEW Cyclassics; 2002. Museeuw won elf Wereldbekerwedstrijden; een record. Tweemaal haalde hij het eindklassement van de voormalige Wereldbeker wielrennen binnen; 1995, 1996. In 1996 was hij laureaat van de Vélo d'Or Mondial. Vijf keer won hij de Kristallen Fiets: anno 2022 het absolute record. Begin jaren tachtig begon Museeuw zijn wielerloopbaan eigenlijk als veldrijder, waarvoor hij vanwege zijn erelijst op de weg minder bekend staat. Hij liet een mogelijke carrière als veldrijder links liggen. Nochtans werd Museeuw in 1991 derde op het Belgisch kampioenschap in Gavere-Asper. Museeuws achtergrond als veldrijder kwam van pas in de eendagswedstrijden op Vlaamse bodem alsmede in Parijs-Roubaix. Hij viel op met stuurmanskunst die hij zich aanmat als veldrijder, geavanceerd koersdoorzicht (oa. positionering) en zijn introverte (gesloten), haast ondoorgrondelijke persoonlijkheid. Hij gaf doorgaans korte en ongesuikerde interviews, af en toe met een ludieke of (soms na verlies) cynische toets, zowel voor als na een koers.Museeuw reed, van 1995 tot 2000, zes seizoenen voor de roemruchte Belgisch-Italiaanse Mapei-ploeg: de blauwe armada. Onder de vleugels van Patrick Lefevere beleefde hij allicht de mooiste periode van zijn 16 jaar lange wielerloopbaan. Met ploegmaats als Andrea Tafi, Franco Ballerini, Stefano Zanini, Wilfried Peeters, Ludwig Willems, Carlo Bomans en Bart Leysen domineerde hij in die periode de noordelijke voorjaarsklassiekers. Museeuw won zesmaal een kasseiklassieker als renner van achtereenvolgens Mapei–GB, Mapei–Bricobi en Mapei–Quick Step. Tussen 2001 en 2004 won Museeuw er nog eens twee bij Domo-Farm Frites en één bij Quick Step-Davitamon, ook hier onder het sportieve bewind van Lefevere. In totaal won Museeuw tienmaal een kasseiklassieker gedurende zijn carrière.In augustus 2000 liep Museeuw hersenschade op bij een motorongeluk en verkeerde even in kritieke toestand, maar hij herstelde van de hierbij opgelopen blessures. Johan Museeuw, 38, stopte op 2 mei 2004 als beroepswielrenner. Hij reed en won een afscheidscriterium in zijn woonplaats Gistel. De Scheldeprijs in Schoten was zijn laatste officiële wedstrijd: op 14 april 2004.Vijf maanden na het einde van zijn loopbaan, in oktober 2004, werd Museeuw beschuldigd van het gebruik van verboden middelen. Diezelfde maand werd zijn dopinggebruik bewezen, later ook aan de hand van zijn sms-verkeer. Zijn overwinningen bleken zodoende een donkere achtergrond te hebben. Eind januari 2007 bekende Museeuw dat hij aan het einde van zijn loopbaan als beroepsrenner doping heeft gebruikt. Zijn reputatie kreeg een knauw, vooral buiten Vlaanderen. In Vlaanderen bleef hij immens populair. Museeuw nam nadat hij in opspraak kwam ook meteen het initiatief om zijn naam te zuiveren en werd "een voorvechter van een zuivere wielersport". Hij wordt nog steeds beschouwd als een van de beste eendagsrenners van zijn generatie. De Belgische krant Het Nieuwsblad schatte Museeuw in 2013, toen de Ronde honderd jaar oud werd, hoger in dan Briek Schotte als beste wielrenner die ooit de Ronde reed en won. In 2015 werd hij door de toen nog levende oud-winnaars van de Ronde verkozen als beste renner in de geschiedenis van Vlaanderens Mooiste (eerste editie voor mannen dateert van 1913).Als ondernemer bracht Museeuw een naar hem genoemd merk racefietsen op de markt. Daarnaast organiseert Museeuw fietstochten in de regio rond Oudenaarde in de Vlaamse Ardennen.
serviceKoers

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.