Fiche

Naam:

Noël Grégoire

Woonplaats:

Lavaux-Sainte-Anne

Collectie:

divers wielererfgoed (trofeeën, fietsen, truien, souvenirs,…)

Meer info:

website | facebook | instagram

Noël Grégoire is een gepensioneerd schrijnwerker die woont in Lavaux-Saint-Anne, op een steenworp van Rochefort. Als jonge knaap van tien is hij voor het eerst getuige van de passage van de Tour. Van dan af is hij verslingerd aan de wielersport. Hij start met een handtekeningenverzameling, om later renners ook te vragen naar wielermemorabilia als truien, trofeeën, fietsen,… om deze vervolgens onder te brengen in een eigen museum.

In 1986 start hij zijn collectie met een trofee van oud-wereldkampioen Jean Aerts. Ruim tien jaar later, in 1997, opent hij een privémuseum bij hem thuis. Tussen 1997 en 2003 ontvangt hij daar tal van bekende bezoekers. Zijn collectie telt dan al objecten van een reeks internationale en nationale topstukken. Zo zijn onder meer Antonin Magne, Francesco Moser, Eddy Merckx, Fausto Coppi, Jacques Anquetil, Lucien Buysse,.. en vele anderen vertegenwoordigd in zijn collectie. Heel wat oud-renners komen bij hem op bezoek en schenken een item.

Eind 2003 ondertekent Noël Grégoire een verbintenis met de provincie Luik. Het provinciebestuur heeft plannen om op termijn op de site van Blegny-Mine een publiek wielermuseum uit te bouwen, op basis van de collectie van Noël. Maar het blijft bij plannen. Een uitgebouwd museum komt er niet.

Na het afgesprongen project met Blegny, wordt in 2013 een samenwerking opgezet met KOERS. Museum van de Wielersport (Roeselare). De collectie van Noël is tot op vandaag publiek toegankelijk in KOERS en wordt door KOERS in uiteenlopende projecten ingezet. Daarnaast werkt KOERS ook stelselmatig aan de online ontsluiting van de unieke collectie van Noël.

serviceKoers

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.