Banner natourcriterium in het Roeselaarse straatbeeld

’t Is koers!

Naar aanleiding van het nieuwe wielervoorjaar wordt het centrum van Roeselare opgeleukt met een reeks wielerfoto’s van vroeger en nu. De regio Roeselare is al van oudsher wielerminded en kent een traditie van kampioenen en koersen. Benieuwd welke verhalen er schuilgaan achter de wielerbanieren in de stad? Je ontdekt ze hier.
Jean-Pierre Monseré poseert na een overwinning in 1970
TALENT VAN RSL

Odiel van Rumbeke

In 1912 wordt Belgische wielergeschiedenis geschreven. Dat jaar wint met Odiel Defraeye voor het eerst een Belg de Ronde van Frankrijk. De uit Rumbeke afkomstige Defraeye zet de Belgische wielerwereld in vuur en vlam. Honderd jaar na die zege wordt Fraeyke passend herdacht met onder meer een monument in het centrum van het dorp.

📸 Agence Rol | collectie BnF

lees meer

Het verhaal van Benoni

Wie over Benoni Beheyt spreekt, rakelt meteen het verhaal van het WK 1963 in Ronse op. Niet gedoodverfd kandidaat Rik Van Looy wint die dag maar wel ‘knecht’ Beheyt. Maar Beheyt is meer dan enkel ‘de wereldkampioen van Ronse’. Met Gent-Wevelgem, de Ronde van België en een ritzege in de Tour telt zijn palmares nog enkele mooie uitschieters.

📸 Marcel Anckaert | collectie KOERS

lees meer

Sercu wereldkampioen

Kersverse wereldkampioenen kunnen steevast rekenen op een lokale hulde. Dat is in 1969 niet anders wanneer de Izegemse Roeselarenaar/Roeselaarse Izegemnaar Patrick Sercu voor de tweede keer wereldkampioen sprint op de piste wordt. In Izegem staat onder meer een rondrit in een open wagen op het programma.

📸 Maurice Terryn | collectie KOERS

lees meer

Omnitalent Monseré

Al van in de jeugdjaren is het duidelijk dat Roeselarenaar Jean-Pierre Monseré een getalenteerde renner is. Monseré kan op verschillende terreinen uit de voeten, presteert sterk op de piste en staat ook zijn mannetje in wedstrijden achter derny’s. Anno 1969 strandt hij een op een tweede plek in dernykoers in Zwevezele.

📸 Maurice Terryn | collectie KOERS

lees meer

Populaire Monseré

Jean-Pierre Monseré maakt in het najaar van 1969 de overstap van de Brugse Velosport (liefhebbers) naar de Flandriaploeg (beroepsrenners). Wanneer Jempi in de zomer van 1970 komt koersen in Brugge, zijn z’n Brugse supporters hem nog niet vergeten. Na zijn overwinning is het drummen op het podium.

📸 Maurice Terryn | collectie KOERS

lees meer

Fenomeen Freddy

Het palmares van Freddy Maertens opsommen is quasi onbegonnen werk. Maertens is een van dé coureurs in de jaren 1970 en rijgt de zeges aaneen. Tijdrijden, sprinten, het (lichtere) klimwerk: Freddy kan het allemaal. Anno 2010 wordt hij door de lezers van de Krant van West-Vlaanderen uitgeroepen tot beste West-Vlaamse wielrenner aller tijden. Wie Freddy van die troon wil stoten, zal van goeden huize moeten komen.

📸 Maurice Terryn | collectie KOERS

lees meer

Niko ‘Rambo’ Eeckhout

Tijdens de Omloop Mandel-Leie-Schelde 1995 doet Niko Eeckhout zijn bijnaam alle eer aan. In helse omstandigheden toont hij zich de sterkte van het pak. Eeckhout viert die zege met een passende overwinningskreet die de ‘echte’ Rambo wellicht jaloers zou maken…

📸 Maurice Terryn | collectie KOERS

Mariette Laenen tijdens het WK 1974 in Montreal
VROUWEN AAN DE TOP

Lotte vereeuwigd

Op de ‘Koppenmuur’ in de museumtuin van KOERS zijn al heel wat wereldkampioenen vereeuwigd door Julie ‘Joolz’ Vercruysse. In het najaar van 2023 was het de beurt aan Lotte Kopecky. De kersverse kampioene fietste op een regenachtige dag tot in Roeselare en poseerde maar wat graag bij haar beeltenis op de muur.

📸 collectie KOERS

lees meer

Meisjes op de fiets

In het zog van Lotte Kopecky raakt het vrouwenwielrennen in een stroomversnelling. Koersende meisjes zijn er uiteraard al veel langer. Anno 1991 snelt Vanja Vonckx naar de zege tijdens een koers voor juniores in Izegem. Vonckx maakt enkele jaren later de overstap naar de profs en staat onder meer aan de start van de Olympische Spelen in 2000.

📸 Maurice Terryn | collectie KOERS

Start van Dwars Door Vlaanderen, Roeselare, 2019
ROESELARE WIELERSTAD

Dwars door Vlaanderen

Roeselare vormt al sinds 2007 de startplaats van Dwars door Vlaanderen. De komst van het internationale wielerpeloton brengt steevast een grote schare wielerfans met zich mee. Op de dag van Dwars door Vlaanderen viert de stad een heuse hoogdag.

📸 Stad Roeselare

lees meer

Kampioenen aan de start

Anno 2019 staan maar liefst elf (!) nationale kampioenen aan de start van Dwars door Vlaanderen in Roeselare. Ook wereldkampioen Alejandro Valverde tekent present en zorgt op die manier voor een uniek deelnemersveld. Het is uiteindelijk Mathieu van der Poel die aan het langste eind trekt en voor het eerst wint in Waregem.

📸 Digital Clickx

lees meer

Natourcriterium

Traditiegetrouw staan de eerste week na de Ronde van Frankrijk een resem natourcriteriums op de kalender. Sedert 2010 wordt ook in Roeselare jaarlijks een editie georganiseerd. Vzw Roeselare Koerst slaagt er telkens in om (inter)nationale vedettes naar Roeselare te halen. In 2022 topt ‘groene’ Wout van Aert de affiche.

📸 Woud Demasure | Stad Roeselare

lees meer

Colombiaanse wielergekte

In 2019 wint de Colombiaan Egan Bernal de Tour. De organisatoren van het Roeselare Natourcriterium kunnen de Colombiaan overtuigen om twee dagen later in de Rodenbachstad rondjes te komen draaien. Bernal maakt van de gelegenheid gebruik om even in KOERS binnen te springen en te poseren voor de (tijdelijke) yellow jersey wall.

📸 Stefaan Beel | collectie KOERS

In het zog van de profs

Het Natourcriterium in Roeselare wordt al enkele jaren voorafgegaan door een Natour4kids. In het zog van enkele lokale profs mogen kinderen proeven van het echte werk en een rondje afleggen op de verkeersvrije omloop van het Natour. Een ervaring om nooit te vergeten.

📸 collectie KOERS

De GP Monseré

Sinds 2012 organiseert vzw Mandelzonen de Grote Prijs Monseré, een wedstrijd voor beroepsrenners ter herinnering aan Jempi. Met Fabio Jakobsen, Tim Merlier en Arnaud De Lie telt de erelijst al een resem mooie namen. In 2023 voegt sprintkanon Gerben Thijssen zijn naam toe aan het palmares.

📸 Stad Roeselare

serviceKoers

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.