Rotheux 1959

WK vrouwen 2021

Op zaterdag 25 september baant het peloton zich een weg van Antwerpen naar Leuven. Benieuwd welke wielergeschiedenis er te rapen valt langs het parcours? Via de livefeed van KOERSlive brengen we verhalen en objecten gelinkt aan het WK.
1920 olympics antwerpen poster bw
Affiche, Olympische Spelen, 1920

Wielergek Antwerpen

Antwerpen, Stad aan de Stroom. Sinds een tiental jaar doet de stad er alles aan om zich op de kaart te zetten als wielerstad. De start van Vlaanderens Mooite is één van de meeste recente voorbeelden. Het WK wielrennen vormt de kers op de taart. Nagenoeg exact 100 jaar na de organisatie van de Olympische Spelen (1920) fungeert Antwerpen als 'village départ' voor de wegritten tijdens het WK in 2021.

herbeleef de Olympische Spelen
Hoboken
Cover Wereldrevue, 1931

De Antwerpse wilde koersen

Ook op gebied van vrouwenwielrennen heeft de regio Antwerpen een verleden. In de jaren dertig worden hier namelijk al zogenaamde wilde koersen voor dames georganiseerd. Deze koersen, in die dagen nog niet erkend door de Belgische Wielerbond, lokken steevast heel wat kijklustigen. Ook heel wat Nederlandse vrouwen wagen hier hun kans in de wielersport.

Het Belgische tijdschrift Wereldrevue organiseert diverse wedstrijden voor vrouwen in de jaren dertig. In 1931 is er naast een wereldkampioenschap ook een Europees Kampioenschap, verreden in en om Hoboken.

Van nuffel
Victoire Van Nuffel, Belgisch kampioene, 1959

Het eerste BK voor dames

In 1959 vormt de stad ook het decor voor het allereerste door de Belgische Wielerbond erkende Belgisch kampioenschap voor dames. Victoire Van Nuffel koerst zichzelf de wielergeschiedenis in en wordt de eerste officiële Belgische kampioene op de weg.

lees meer over de begindagen van het vrouwenwielrennen
serviceKoers

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.