Ronse 1963

WK mannen 2021

Op zondag 26 september baant het peloton zich een weg van Antwerpen naar Leuven. Benieuwd welke wielergeschiedenis er te rapen valt langs het parcours? Via de livefeed van KOERSlive brengen we verhalen en objecten gelinkt aan het WK.
1920 olympics antwerpen poster bw
Affiche Olympische Spelen 1920

Wielergek Antwerpen

Met de start van het WK haalt Antwerpen voor de tweede keer een mega-sportevent naar ons land. Exact 101 jaar geleden werden de Olympische Spelen (1920) er al georganiseerd. De Belgen behaalden maar liefst 36 medailles, waarvan 14 gouden. De Spelen in Antwerpen zijn tot op heden de meest succesvolle voor ons land. Zal het WK in eigen land gelijkaardige resultaten opleveren?

ontdek de sporen van de Olympische Spelen
Wim De Meyer 02
Belgische kampioenentrui R.A.B.C., Diego Franssens | Bahamontes

RABC - The great old

Antwerpen kan terugblikken op een stevige wielergeschiedenis. Denk maar aan het Sportpaleis of de Scheldeprijs. Wist je dat het met de Royal Antwerp Bicycle Club (RABC) de oudste bestaande wielerclub in België telt? De RABC werd opgericht in 1882 en telde heel wat kampioenen in haar rangen. Anno 1957 mocht de club maar liefst drie wereldkampioenen huldigen: Rik Van Steenbergen (profs, weg), Louis Proost (amateurs, weg) en Paul De Paepe (profs, stayeren).

DSC6676
Wisselbeker Emile De Beukelaer, 1985

Emile De Beukelaer, grondlegger van RABC en UCI

Emile De Beukelaer (1867-1922), stichter van Elixir d'Anvers, was één van de spilfiguren van RABC en het wielrennen in België. Na een verdienstelijke carrière als coureur - hij werd Belgisch kampioen op de weg en de piste bij de amateurs - stopte de Antwerpenaar op jonge leeftijd. Hij werd onder meer bestuurslid bij de Belgische Wielerbond en speelde een sleutelrol bij het oprichten van de Internationale Wielerbond (UCI), die tot op vandaag het WK organiseert. In 1900 werd hij verkozen tot haar allereerste voorzitter.

ontdek zijn biografie
serviceKoers

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.