Wielergek Antwerpen
Met de start van het WK haalt Antwerpen voor de tweede keer een mega-sportevent naar ons land. Exact 101 jaar geleden werden de Olympische Spelen (1920) er al georganiseerd. De Belgen behaalden maar liefst 36 medailles, waarvan 14 gouden. De Spelen in Antwerpen zijn tot op heden de meest succesvolle voor ons land. Zal het WK in eigen land gelijkaardige resultaten opleveren?
RABC - The great old
Antwerpen kan terugblikken op een stevige wielergeschiedenis. Denk maar aan het Sportpaleis of de Scheldeprijs. Wist je dat het met de Royal Antwerp Bicycle Club (RABC) de oudste bestaande wielerclub in België telt? De RABC werd opgericht in 1882 en telde heel wat kampioenen in haar rangen. Anno 1957 mocht de club maar liefst drie wereldkampioenen huldigen: Rik Van Steenbergen (profs, weg), Louis Proost (amateurs, weg) en Paul De Paepe (profs, stayeren).
Emile De Beukelaer, grondlegger van RABC en UCI
Emile De Beukelaer (1867-1922), stichter van Elixir d'Anvers, was één van de spilfiguren van RABC en het wielrennen in België. Na een verdienstelijke carrière als coureur - hij werd Belgisch kampioen op de weg en de piste bij de amateurs - stopte de Antwerpenaar op jonge leeftijd. Hij werd onder meer bestuurslid bij de Belgische Wielerbond en speelde een sleutelrol bij het oprichten van de Internationale Wielerbond (UCI), die tot op vandaag het WK organiseert. In 1900 werd hij verkozen tot haar allereerste voorzitter.
De échte vader van Vlaanderens Mooiste
Kort na de officiële start passeert het peloton in de buurt van Hemiksem. Hier werd in 1887 Léon van den Haute geboren in een welstellend gezin. In 1912 wordt de 25-jarige Van den Haute bestuurder van de kersverse sportkrant Sportwereld, waar ook ene Karel Van Wijnendaele werkt als journalist. Een jaar later organiseert Sportwereld voor het eerst de Ronde van Vlaanderen. Niet Van Wijndaele maar van den Haute is de stichter en allereerste sterke man van deze wedstrijd.
Het WK in België
In 2021 organiseert België voor de tiende keer het WK. Eigenlijk is dit al het 11de WK op het hoogste niveau, als je dat voor vrouwen in '59 meerekent. Toen werd het WK niet zoals voorzien in het Nederlandse Zandvoort verreden, maar wel in het Waalse Rotheux-Rimière. Omdat het vrouwenwielrennen nog in haar kinderschoenen stond - het allereerste erkende WK voor vrouwen op de weg werd pas in '58 georganiseerd - wordt dit WK wel eens vergeten. Voor de volledigheid geven we nog mee dat in 1963 ook het WK ploegentijdrijden (amateurs) én in 1976 het WK voor juniores op Belgische bodem werden verreden.
De wielerpiste van Walem
Walem; deelgemeente van Mechelen, kent net als haar 'grote broer' een stevige wielergeschiedenis. Er lag namelijk een druk bezochte wielerbaan. Een eerste versie werd in 1908 gebouwd, maar werd tijdens de WO I afgebroken. In 1924 herrees de velodroom, niet langer een assepiste maar wel een betonnen baan. De uitbating ervan werd in 1966 stopgezet. Ze werd vooral gebruikt voor jeugdwedstrijden.
Opvallend: ook heel wat koersende dames zochten hier hun toevlucht. Onder meer de Belgische wielerpioniers Victoire Van Nuffel en Yvonne Reynders draaiden er menig rondje.
Een Mechelse brouwerij in de koers
Na Walem passeert het peloton door 'Mechelen-stad'. Deze stad kent naast heel wat toeristische trekpleisters een rijke biertraditie. Terwijl vandaag Het Anker hoge toppen scheert, was brouwerij Lamot zestig jaar terug een grote naam in het Mechelse. In 1965 waagde dit merk zich in het zog van vele andere bierproducenten (Wiel's, Stella Artois, Primus,…) ook aan een avontuur in de professionele wielrennerij - tot dan toe sponsorde Lamot de Mechelse amateurformatie 'De Dijlespurters'. Lamot verbond zich in '65 aan het fietsmerk Libertas, dat al enkele jaren actief was in het peloton.
De Engel & Lamot
Een van de meest opvallende renners bij Lamot was de Luxemburger Charly Gaul. Gaul won tweemaal de Giro (1956, 1959) en werd één keer eindwinnaar in de Tour (1958), maar is begin jaren zestig op zijn retour. In '65 wordt hij opgepikt door Lamot-Libertas en krijgt onder meer gezelschap van landgenoot Roger Thüll aan de start. Schitteren aan de hemel doet de Engel van het Hooggebergte echter niet meer. Een 9de plaats in Dwars door België is één van de schaarse hoogtepunten. Gaul stopt eind '65 met koersen. Ook brouwerij Lamot trekt zicht dan terug als sponsor.
Bonheiden & Sven Nys
Aan km 25 passeert het peloton Bonheiden. Deze gemeente telt een mooi pakket Bekende Bonheidenaren. Op deze lijst bevinden zich met Sven Nys en Niels Albert twee wereldkampioenen cyclocross. De erelijst van Sven Nys opsommen is nagenoeg onbegonnen werk: hij won 291 wedstrijden bij de profs, boekte ook in het mountainbiken een fraaie zeges en kreeg diverse onderscheidingen. Zoon Thibau lijkt met zijn Europese titel en een knappe 6de plaats op het WK bij de juniores op de weg dezelfde kant op te gaan...
Bonheiden & Niels Albert
Net als Nys wordt dorpsgenoot Albert twee keer wereldkampioen. Albert is 10 jaar jonger maar ontpopte zich al snel tot één van dé concurrenten van Nys. Anno 2012 wordt Albert voor de tweede keer wereldkampioen. Een jaar later doet Nys die prestatie over. Albert moet in 2014 noodgedwongen stoppen met koersen door hartproblemen.
1930. Een Italiaans boerenjaar
Terwijl het peloton voorbij km-punt 30 rijdt, grijpen wij terug naar het eerste WK op eigen bodem. Exact 100 jaar na de geboorte van België worden er diverse wielerwedstrijden georganiseerd. Tijdens Turijn-Brussel en het WK 1930 in Luik wil het jonge land uitpakken met haar helden. In beide koersen bijten we in het stof, Italië gaat lopen met de overwinning. Alfredo Binda verovert in Luik de wereldtitel.
Revanche in Floreffe
Vijf jaar later is het wel raak. In het Waalse Floreffe, wanneer het WK voor de tweede keer in België plaatsvindt, pakt Jean Aerts goud voor eigen volk. Aerts werd in 1927 ook al wereldkampioen bij de amateurs en is de eerste renner die slaagt in deze dubbel.
Keerbergen: official WK 2021 village!
Keerbergen is een official WK village en speelt net als de andere dorpen (Tervuren, Damme, Huldenberg en Overijse) en de 4 start- en aankomststeden (Knokke-Heist, Brugge, Antwerpen en Leuven) een prominente in het WK. In de aanloop naar de kampioenschappen worden ze betrokken bij diverse promotionele momenten en maken ze hun inwoners warm voor de passage van het internationale wielerpeloton. KOERSbus maakte deel uit van de promotour doorheen de WK-steden en officiële WK-dorpen en kon duizenden mensen ontvangen!
Een straatnaam voor Poeske
Tussen kilometerpunt 40 en 45 passeren de renners door Werchter, deelgemeente van Rotselaar. Werchter staat in de eerste plaats bekend als festivalgemeente, maar is ook de geboorteplaats van ene Jef 'Poeske' Scherens. Scherens (1909-1986) werd maar liefst 7 keer wereldkampioen snelheid op de piste. Het Poeske Scherenspad en de Jef Scherensstraat in Werchter zijn een blijvende herinnering aan de carrière van deze rasspurter.
Grote Prijs Jef Scherens
Poeske woonde lange tijd in Leuven en had er een eigen café. Als eerbetoon aan de wielerkampioen werd in 1963 voor het eerst de Grote Prijs Jef Scherens georganiseerd. In 1991, vijf jaar na zijn overlijden, werd in deelgemeente Wilsele - net als in Werchter - een straatnaam gewijd aan de wereldkampioen. In KOERS is dan weer een bronzen beeld van Scherens te zien.
Jozef Hamels: het geheugen van de wielersport
Terwijl het peloton door Rotselaar raast, stellen we graag Jozef Hamels voor. Hij was één van de vaandeldragers van de oudere generatie wielerverzamelaars en woonde in Winksele-Delle. Zijn encyclopedische kennis en unieke documentaire collectie waren een dankbare schat aan informatie voor tal van wielerjournalisten. Die verzameling bestond uit (inter)nationale wielertijdschriften, foto's, documenten én bevat diverse mappen met archivalia en knipsels over het Leuvens wielrennen. Na zijn overlijden in 2016 verkocht de familie zijn integrale verzameling aan KOERS, waar iedereen het kan raadplegen.
Dieter Desmedt: een truienkampioen
Heel wat wielerverzamelaars leggen zich toe op truien, documentatie of bidons. Roeselarenaar Dieter Desmedt verzamelt truien, maar dan enkel van wereldkampioenen. Hij bezit al zo'n 50 verschillende WK-truien en stelde speciaal voor KOERS én het WK een selectie samen.
Pedro Kyndt: een unieke postzegelverzameling
Filatelist en Bpost-kantoorhouder Pedro Kyndt is een wielerfanaat. In zijn verzameling mocht een sectie rond de wielersport niet ontbreken. Twee reeksen die in het oog springen zijn die van Mark Cavendish en de postzegelreeks met alle disciplines uit het WK wielrennen in Italië (1962).
Leuven. Thuishaven van Jasper Stuyven
Op km 55 fietst het peloton voor het eerst Leuven binnen. Hier zal Leuvenaar Jasper Stuyven kunnen rekenen op een stevige schare supporters. Stuyven is namelijk geboren en getogen in Leuven en kent er de verschillende hellingen in en rond Leuven dan ook op zijn duimpje. In 2018 won hij in Leuven de Grote Prijs Jef Scherens. De finalelus van het WK trekt grotendeels over dezelfde wegen. Stuyven kan dus ontegensprekelijk rekenen op een stevig thuisvoordeel!
Stuyven, een wereldkampioen uit Leuven
Wist je trouwens dat Stuyven in 2009 wereldkampioen werd bij de juniores? Moest Stuyven ook bij de profs wereldkampioen worden, dan is hij pas de tweede renner (bij de mannen) die daar in slaagt. De Amerikaan Greg LeMond ging hem voor.
De Wijnpers
Met de Wijnpers begint het peloton aan de eerste officiële beklimming van de dag. Deze helling van 360 m en een gemiddeld stijgingspercentage van 8% (max 9%) zal in totaal 8 keer beklommen worden. Wijnpers is er niet alleen de naam van een helling maar ook die van een school, een sportcomplex, een straat en een bushalte. Aan de voet van de klim herinnert het beschermde wijnpershuis van de Sint-Geertruiabdij uit 1551 aan de Leuvense wijnbouw.
De Wijnpers. Scherprechter in het BK
Tijdens het BK in Leuven in 2010 vormde de Wijnpersstraat samen met de Keizersberg - ook opgenomen in het WK-parcours - één van de voornaamste hindernissen. In 2010 was Stijn Devolder de sterkste en werd hij in Leuven voor de tweede keer Belgisch kampioen op de weg.
Leuven wielerstad
De komst van het WK naar Leuven vormde de aanleiding voor enkele publicaties en initiatieven. Het boek 'Leuven en koers' is er één van. In dit werk belichten diverse auteurs het fiets- en wielerleven van de stad.
Keizersberg - herinneringen aan de Keizer
Zo'n 5 km na de passage aan de finish situeert zich de Keizersberg. In de vaderlandse wielergeschiedenis wordt 'Keizer' meteen geassocieerd met Rik Van Looy, die het wielrennen in de jaren '50 en '60 mee domineerde. Anno 2021 heeft deze tweevoudige wereldkampioen én winnaar van alle klassiekers de gezegende leeftijd van 87 jaar.
De keizer & Parijs-Roubaix
In 1962 is Rik Van Looy één van de absolute smaakmakers. Nadat hij én de Ronde van Vlaanderen én Gent-Wevelgem al heeft gewonnen, slaagt hij er ook in om Parijs-Roubaix te winnen. Daarmee lukt hij een trilogie die tot dan toe nog niet is gerealiseerd. Triomferen in Roubaix doet hij op deze Flandria, afgemonteerd met een Campagnolo Gran Sport. Pas in 2012, exact 50 jaar later, evenaart Tom Boonen die unieke hattrick.
De Ronde van België
Tijdens de Ronde van België van KOERSbus werd onder meer halt gehouden in Herentals, de hometown van Van Looy. De Keizer van Herentals werd ontvangen op de bus en werd er ook geïnterviewd door journaliste Hermien Vanbeveren.
Het WK komt naar Moorslede
Na het succesvolle WK van 1935 (Aerts) mag België in 1950 opnieuw juichen. Dankzij het brede netwerk en de invloed van Cyriel Van Hauwaert haalt het voor de derde keer het WK binnen. Niet Brugge, Antwerpen of Leuven zijn het decor, maar wel het pittoreske Moorslede. In de achtertuin van Van Hauwaert strijden kleppers als Rik Van Steenbergen, Gino Bartali en Ferdi Kübler voor de wereldtitel.
Briek Schotte triomfeert
Vlak voor het einde ontsnapt Briek Schotte uit een kopgroep van acht en racet hij naar de overwinning. Twee jaar na zijn eerste WK-zege in Valkenburg (1948) pakt 'opperflandrien' Schotte opnieuw de wereldtitel. Theo Middelkamp (Nederland) en Ferdi Kübler (Zwitserland) vervolledigen het podium.
De E5-prijs van Heverlee
Na de bekimming van de Decouxlaan en Wijnpers (2e keer), passeert het peloton in Heverlee. Hier werd door de lokale wielerclub in 1971 voor het eerst de E5-prijs georganiseerd. De naam E5 verwijst naar de nabijgelegen snelweg en dateert van 1970. In 1985 werd de naam E5 veranderd naar E40. Anno 1971 wint Albert Van Vlierberghe de allereerste editie. Etienne Van Der Helst is de laatste naam op de erelijst van deze koers, die voor het laatst in 1983 werd verreden.
5 x E3
Net als de E5 verwijst de term E3-Harelbeke - die sinds '67 E3 in haar naamgeving gebruikt - naar een snelweg. In 2016 publiceerde KOERS een boek over deze wedstrijd, dit naar aanleiding van de zestigste editie. Uiteraard was er ook aandacht voor Tom Boonen, die met 5 zeges recordhouder is in deze wedstrijd!
De historie van de blauwe trui
In 1950 sprint Briek Schotte naar de wereldtitel. Net als zijn ploegmaats van de Belgische ploeg verdedigt hij ons land in een blauwe trui. Die blauwe trui is niet altijd het symbool van onze nationale ploeg geweest. In Etappe, het magazine van KOERS, werd deze geschiedenis onderzocht en beschreven. Wij presenteren doorheen dit WK enkele opmerkelijke passages.
De Smeysberg
De Smeysberg is een helling in Vlaams-Brabant. Ze wordt beschouwd als de lastigste helling uit de druivenstreek. De Smeysberg is amper 600 meter lang, maar je kan er maar beter met goed opgewarmde benen aan beginnen, want het zwaarste gedeelte ligt in het eerste stuk: 150 meter klimmen aan 15 en 16%.
Het WK in België: Waregem
In 1957 wordt het WK in Waregem georganiseerd. Tot voor kort herinnerde het Regenboogstadion - de thuishaven van voetbalclub SV Zulte Waregem - aan dit WK. Recent werd deze voetbaltempel herdoopt tot Elindus Arena. Wist je dat speciaal voor het WK in '57 een brug naar het stadion werd gebouwd?
Druivenkoers in Overijse
Intussen passeert het WK-peloton op grondgebied Overijse. Hier krijgen de renners onder meer de Moskesstraat, de befaamde S-Bocht en de Bekestraat voor de wielen geschoven. In 2021 werden deze hellingen naar aanleiding van het WK al opgenomen in het parcours van de jaarlijkse Druivenkoers die in en rond Overijse wordt verreden. Dit jaar toonde Remco Evenepoel zich de beste. Is dit een voorbode voor het WK vandaag?
Het eerste WK
De eerste 100 km zijn een feit! Wist je trouwens dat het WK in 2021 haar 100-jarig bestaan viert? Gunnar Sköld won in 1921 het allereerste WK. Hij kreeg geen regenboogtrui, maar wel een paars zegelint.
Het WK in België: het verraad van Ronse
In 1963 is het WK al aan haar 5de editie op Belgische bodem toe (of het 6de als je het WK in 1959 meerekent). Het WK in Ronse staat geboekstaafd als één van de meest ophefmakende ooit. Dit heeft alles te maken met de befaamde eindsprint waarin Benoni Beheyt gedoodverfd favoriet Rik Van Looy in een ultieme sprint voorafgaat.
Een gebrek aan vestimentaire luxe
Dankzij een interview met Jean Aerts in het weekblad Sport' 70 komen we meer te weten over de kledij van de nationale ploeg in de begindagen. Aerts: "Ik had niet eens een trui in de Belgische driekleur ter beschikking. De Bond spendeerde in die tijd nog geen geld aan vestimentaire luxe. Ik verscheen in Duitsland in mijn trui van mijn wielerclub Lutèce Sport. Bij de profs droeg Georges Ronsse zijn gewaad van Automoto, waarvan hij de letters had verwijderd want publiciteit mocht niet op een WK. René Vermandel stond in een kanariegele trui aan de start. We stonden er naast de in hemelsblauw uitgedoste Italianen bij als boertjes van den buiten.”
Een triomf voor De Bock & IDlab
Yoni De Bock verovert in 2019 de eerste plaats op de Halfoogst Wielerwedstrijd in Neerijse. Zijn broer, Jelle De Bock, rijdt ook bij Keukens Buysse - GM Recycling. In het weekend is hij vaak terug te vinden op een koers of in het veld. Tijdens de week werkt hij bij de onderzoeksgroep IDLab (UGent-imec). Samen met prof. Steven Verstockt speelde hij een cruciale rol bij de ontwikkeling van een prototype voor KOERSlive.
Leuven wielerstad: Georges Claes
Leuven telt naast Jef Scherens nog enkele kampioenen. Georges Claes is één van hen. Hij was beroepsrenner tussen '39 en '53. Claes wist tweemaal Parijs-Roubaix te winnen ('46 en '47). In 1948 strandde hij als derde in deze koers. Ook zijn zoon Georges jr. waagde zijn kans als renner, maar kon het palmares van zijn vader niet evenaren.
Sint-Antonius & Sint-Christoffel
Na 125 km wordt de Sint-Antoniusberg voor de tweede keer beklommen. Sint-Antonius is de beschermheilige van wevers, slagers en huisdieren, wielrenners en reizigers kunnen dan weer aankloppen bij Sint-Christoffel. Autobestuurders met een Sint-Christoffel in hun wagen zijn legio, maar de patroonheilige wordt al evenzeer gekoesterd door kilometersmalende wielertoeristen en fietspelgrims. Een fietsbel of medaillon met afbeelding van Sint-Christoffel op het fietsframe moet hen van onheil behoeden.
De blauwe trui
Ook tijdens het WK in 1929 is van uniformiteit nog geen sprake bij de Belgische selectie. In Sportwereld beschrijft journalist Constant Cleiren de kledij van de drie Belgische deelnemers: “Georges Ronsse stond daar in de Antwerpsche kleuren: rood en wit. Belgisch kampioen Jef Dervaes in zijn nationale trui en Jef Wauters zegt eer te willen aandoen aan den patroon van Brussel. Waarom voor zulke koers niet dezelfde kleuren?”
In 1930 lijkt het gebrek aan uniformiteit opgelost. Opnieuw valt in Geïllustreerde Sportwereld te zien hoe de Belgen op een WK voor het eerst getooid gaan in driekleurige truien, die het best te vergelijken vallen met de Belgische kampioenentrui. Dat jaar zijn die nationale truien niet alleen te zien op het WK maar ook tijdens de Ronde van Frankrijk, dan al de grootste rittenkoers ter wereld.
Opvallende WK-truien uit de KOERScollectie
KOERS herbergt een fraaie reeks WK-truien. Dit exemplaar kreeg Jan Janssen in 1964 overhandigd na zijn zege op het WK in het Franse Sallanches. Hij is dan nog maar 24 jaar, maar zeker geen nobele onbekende. Met twee Tourritten en de groene trui laat hij in aanloop naar het WK al zien dat hij wat in zijn mars heeft. Vier jaar later voegt hij bij zijn intussen drie groene truien ook een geel exemplaar. Hij is de eerste Nederlander die de Tour wint.
Janssen doneerde deze trui aan wielerverzamelaar Noël Grégoire, die op zijn beurt zijn integrale collectie onderbracht in KOERS.
Eloi Meulenberg
Anno 2021 telt België in totaal al 34 wereldkampioenen in het wielrennen op de weg en in het tijdrijden, als je rekening houdt met alle categorieën. Eén van de meest onbekende wereldkampioen bij de profs is wellicht Eloi Meulenberg. Deze Waalse renner werd in 1937 wereldkampioen.
Opvallende WK-truien uit de KOERScollectie
Ook deze WK-trui uit de collectie van KOERS is een 'specialleke'. De Fransman Luc Leblanc werd in 1994 wereldkampioen en startte het daaropvolgende seizoen als renner bij wielerteam Le Groupement. De ploegsponsor, een postorderbedrijf, trok zich al na een half jaar al terug waardoor de ploeg niet kon deelnemen aan de Tour. Deze trui dateert uit het voorjaar van 1995.
Leuven wielerstad: Ward Van Dijck
Naast Scherens en Georges Claes is ook Ward Van Dijck een opvallende naam in de Leuvense wielergeschiedenis. Van Dijck, die goed uit de voeten kon als klimmer, slaagde er in 1947 in om als tweede Belg ooit de Vuelta te winnen. Landgenoot Gustaaf Deloor won eerder al in 1936 en 1937.
Een rijzende ster
In 1970 wordt de piepjonge Jean-Pierre Monseré wereldkampioen in het Engelse Leicester. Monseré, geboren in Roeselare, staat dan al bekend als een supertalent. Hij heeft dan al zijn kunnen getoond in kleine rittenwedstrijden, schreef al de Ronde van Lombardije op zijn naam en blonk al uit op de piste. Een nieuwe ster leek opgestaan.
Tragisch accident
Tot één jaar later het noodlot toeslaat. Tijdens een kermiskoers in Retie botst de wereldkampioen tegen een auto en overlijdt ter plekke. Roeselare en omstreken is in een diepe rouw.
Voor altijd wereldkampioen
Op 8 september 2021, op de verjaardag van Jempi, wordt aan de voorgevel van museum KOERS een standbeeld van Monseré onthuld. In het museum krijgt de wereldkampioen in de Allez Jempi sinds enkele jaren een passend permanent eerbetoon.
Valkenburg 1938. Het briefje van Koarle
Na ruim 165 km moet het peloton al voor de 5de keer de helling Wijnpers bedwingen. Wist je dat het Nederlandse Valkenburg het WK al 5 keer mocht ontvangen? Een eerste WK werd al in 1938 georganiseerd. Heel even zag het er naar uit dat niet Kint, maar Neuville dat jaar zou winnen. Karel Steyaert, technisch leider, maande François Neuville aan om terug te vallen. Na een hergroepering ziet Marcel Kint zijn kans schoon in de laatste ronde. Na afloop ontkent Koarle in alle toonaarden dat hij tweede Waalse zege wou voorkomen.
Valkenburg 1948. Souvenirs van Schotte
De organisatie had in 1948 een pittig parcours voorbereid. De renners moesten 266,8 km afleggen, oftewel 27 lokale rondes. De Cauberg speelde een centrale rol en moest iedere ronde beklommen worden. Het mag dan ook niet verbazen dat slechts 10 van de 50 renners de finish haalden. Met Briek Schotte is opnieuw een Belg aan het feest.
Het stadsarchief in Waregem bezit het archief van Briek. Wat Valkenburg betreft zijn onder meer een UCI-diploma, een Heineken-bierkan, een WK-trui en een lint van de bloementuil bewaard gebleven.
Valkenburg 1979. Net geen Belgisch goud
In 1979 wint Jan Raas bij de mannen en Petra de Bruin bij de vrouwen. Ei zo na won de Belgische Jenny Desmet het WK. Mergit Ghillemyn, studente sportjournalistiek HOWEST, zocht Jenny dit jaar en het interview vertelt ze over de gemist kans.
Valkenburg 1998. De Doorbraak van de Peet
Door de zware val van Museeuw in Parijs-Roubaix komt Peter Van Petegem in 1998 als kopman aan de start. Het parcours kan hem bekoren, enkel de zware weersomstandigheden kunnen nog roet in het eten gooien. De Belgische ploeg weert zich en is overal aanwezig. Tijdens de beslissende vlucht gaat hij mee. Wanneer Camenzind ontsnapt laat de groep begaan. Het inhaalmanoeuvre komt net te laat en de Zwarte van Brakel moet vrede nemen met een tweede plaats.
Valkenburg 2012. Cauberg, Gilbertberg
Anno 2012 is België opnieuw aan het feest. Philippe Gilbert is de derde Belg die het WK-goud weet te veroveren in Valkenburg. Deze trui gaf hij cadeau aan Noël Dejonckheere, in die jaren één van de sterkhouders van de BMC-ploeg.
Leuven wielerstad: Frans Verbeeck
De naam Frans Verbeeck doet bij veel wielerfans een belletje rinkelen. Hij begon sterk aan zijn carrière maar koos er in 1967 toch voor om opnieuw als melkboer aan de slag te gaan. Een jaar later maakte zijn rentree en wist met de Amstel Gold Race, het BK, Waalse Pijl, Omloop Het Volk, de Ronde van Luxemburg,... een erg fraai palmares uit te bouwen. Verbeeck had tussen 1971 en 1981 ook zijn eigen Grote Prijs in Wilsele en is met vier zeges in Grote Prijs Scherens in Leuven recordhouder.
Belgische wereldkampioenen: Eddy Merckx
In de reeks Belgische wereldkampioen kan en mag Eddy Merckx uiteraard niet ontbreken. Merckx werd één keer wereldkampioen bij de amateurs (1964) en drie keer bij de profs: in 1967 (Heerlen); in 1971 (Mendrisio) en in 1974 (Montréal). De Belgische wielerfotograaf Maurice Terryn was getuige van Eddy's derde wereldtitel en maakte een unieke reeks beelden over dat WK.
Het WK in België: Zolder 1969
In 1969 mag België voor de zesde keer het WK organiseren. Het autocircuit van Zolder is het strijdtoneel. De koers brengt niet wat er van wordt verwacht. Aan de finish moet de Belg Julien Stevens de duimen leggen voor de relatief onbekende Nederlander Harm Ottenbros. Ottenbros zelf beleeft weinig plezier aan zijn titel en zal later misnoegd uit de wielerwereld stappen.
Opvallende WK-truien uit de KOERScollectie
De Italiaan Moreno Argentin wordt in 1986 wereldkampioen. Dit shirt dateert van 1987, toen Argentin onder contract lag bij de Gewiss-ploeg. In de beste Italiaanse traditie kreeg dit shirt een erg mooi design (collectie Noël Grégoire)
Leuven wielerstad: Michel Wuyts
Leuven telt met Michel Wuyts ook de 'wereldkampioen der tv-commentatoren'. Wuyts, geboren en getogen in Leuven, debuteert in 1991 als commentator op de toenmalige BRT tijdens de E3 Harelbeke. Wuyts is een vaste waarde in de wielerverslaggeving maar moet in het voorjaar van 2022 noodgedwongen op pensioen. Hij wordt dan 65 jaar.
Het WK in België: Yvoir
De WK-editie in 1975 - georganiseerd in het Waalse Yvoir - draaide voor de Belgen uit op een ontgoocheling. In eigen land is de Nederlander Hennie Kuiper de beste. Hij soleert naar de zege. Alsof dat niet genoeg is, weten in totaal drie Nederlanders in Yvoir het goud te pakken: André Gevers (amateurs), Tieneke Fopma (vrouwen) en Kuiper. Op de piste pakken bijkomend drie Nederlanders ook nog eens goud.
Belgische wereldkampioenen: Kris Bosmans
Na 200 km passeert het peloton opnieuw in Overijse. Hier woont Kris Bosmans, tweevoudig wereldkampioen paracycling. Hij veroverde zijn titels in 2011 (Denemarken) en in 2018 (Italië) in de C3-klasse. In 2016 pakte hij ook nog eens zilver tijdens de Paralympische Spelen.
Een verraderlijke S-bocht in Overijse
Net als de Druivenkoers nam ook de Brabantse Pijl een aantal WK-hellingen op in haar parcours. Zo maakten publiek en renners kennis met Vlaams-Brabantse kuitenbuiters als de S-Bocht, de Smeysberg en de Moskestraat.
Koersen in Congo
We passeren in Duisburg, een deelgemeente van Tervuren, vlakbij het Africamuseum. Het museum focust op Midden-Afrika, waaronder ook de voormalige Belgische kolonie Congo. In Belgisch-Congo gaan de eerste sporen van wieleractiviteit terug tot de jaren dertig. In die periode verscheept ex-renner en fietsenfabrikant Cyriel Van Hauwaert duizenden van zijn fietsen naar Congo, waar ze al snel een plek in het straatbeeld veroveren.
Congolese fietsen
In Belgisch-Congo waren diverse fietsfabrieken opgestart. Deze zogenaamde balhoofdplaatjes uit de collectie van KOERS verwijzen naar Belgisch-Congolese fietsmerken.
Het WK verlaat Europa
Tot 1973 werd het WK steeds in Europa gereden. Pas in 1974 strijden de profs voor het eerst om de regenboogtrui buiten het Europese continent. Het Canadese Montreal fungeert dan als gaststad. In 1990 kent het WK ook een eerste editie in Azië. Net als in Montreal (Merckx) wint een Belg de eersteling op een ander continent. Dat jaar is Rudy Dhaenens de beste in het Japanse Utsunomiya. Een eerste WK in Afrika wordt in 2025 een feit!
Opvallende WK-truien uit de KOERScollectie
Drive-in. Dat was zowat hetgeen Alejandro Valverde deed vlak voor de start van Dwars door Vlaanderen in 2019. Valverde, toen regerend wereldkampioen, fietste letterlijk museum KOERS binnen, nam een kijkje en overhandigde en passent een WK-trui. In ruil kreeg de kampioen een KOERS-shirt overhandigd.
WK in België
Ook het tweede WK in Ronse (1988) verloopt net als in 1963 niet van een leien dakje. In de laatste rechte lijn komt Claude Criquielion ten val na een manoeuver van Steve Bauer. Cricri moet te voet over de finish en ziet een mogelijke tweede wereldtitel aan zijn neus voorbijgaan. Bauer wordt na afloop gediskwalificeerd en de Italiaan Fondriest wint.
Belgische wereldkampioenen: Johan Museeuw
Eén week voor het WK in Lugano in 1996 denkt een diep ontgoochelde Johan Museeuw er sterk over zijn fiets aan de haak te hangen. Zeven dagen later - op zijn verjaardag - ziet de wereld er al helemaal anders uit. Museeuw is outstandig en pakt goud. Als beloning schenkt hij een Tissot-uurwerk aan soigneur Dirk Nachtergaele. Nachtergaele draagt dit uurwerk tot op vandaag met gepaste trots...
Het WK in België
In 2002 strijkt het WK-circus voor de tweede maal neer in Zolder. Op het biljartvlakke autocircuit van Zolder sprint Mario Cipollini naar de zege. Bij de vrouwen wint de Zweedse Suzanne Ljungskog. De zege van Cipollini in dat WK - tot 2021 het laatste WK in België - staat centraal in de eerste aflevering van de tv-reeks 'Regenboog' van productiehuis Lonely Alien. KOERS fungeerde als adviseur in deze reeks én vervulde een fraaie figurantenrol in de teaser van de eerste aflevering...
Leuven wielerstad: Gangmaaksters
Naar aanleiding van de komst van het WK, organiseerde de stadsbibliotheek Tweebronnen de expo Gangmaaksters - verhalen van vrouwen en wielrennen. In de tentoonstelling kom je meer te weten over de geschiedenis van het vrouwenwielrennen. RoSa-directeur Bieke Purnelle zorgde voor de teksten, KOERS leverde beelden en objecten.
Opvallende WK-truien uit de KOERScollectie
Tijdens het Natourcriterium in Roeselare verschijnen jaarlijks een resem toppers aan de start. Met de regelmaat van de klok is ook de regerend wereldkampioen te bewonderen in de koersstad. Het shirt dat Portugese wereldkampioen Rui Costa droeg tijdens de editie in 2014 schonk hij na afloop aan het museum.
Belgische wereldkampioenen: Philippe Gilbert
Na Tom Boonen (2005) is het wachten op Philippe Gilbert in 2012 tot opnieuw een Belg wereldkampioen wordt. Gilbert triomfeerde in Valkenburg op deze fiets.
Opvallende WK-truien uit de KOERScollectie
Remco-time. Dit WK koerst het fenomeen Evenepoel in dienst van Wout van Aert. In tegenstelling tot van Aert heeft Remco wel al een WK-trui in de kast hangen. Twee zelfs: in 2018 won hij zowel het WK tijdrijden als het WK op de weg voor juniores. Pakt hij vandaag zijn eerste titel voor de profs of is van Aert aan het feest?
Leuven wielerstad: Oog in oog met de regenboog
Ook in het Leuvense Cera-gebouw kan je terecht voor een tentoonstelling. In de expo Oog in oog met de regenboog selecteerde wielerfotograaf Kristof Ramon een reeks unieke beelden, afkomstig uit diverse collecties (Presse Sports, KOERS-archief, eigen werk,...)
Finish
Ze zijn daar! Deze zin wordt al jarenlang uitgesproken wanneer de pilootwagen van de koers zich aandient. Jarenlang ging dit gepaard met de overbekende Rodania-tune. Beluister hier het deuntje nog eens… en brul (hopelijk) straks uit volle borst de Brabançonne mee!
Deze website gebruikt cookies om uw surfervaring te verbeteren. Meer info.
Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.